Wprowadzam lato do mojej kuchni...
Uwielbiam letnie obiady i dodatki do nich.
Mają być proste i szybkie w przygotowaniu...
W upalne dni najbardziej pragniemy się ochłodzić, a dzisiejszy dodatek obiadowy doskonale
się sprawdza przy wysokich temperaturach :)
Wczoraj obrabowałam ogródek sąsiadki i oto co przyniosłam do domu...
Składniki:
2 duże główki zielonej sałaty
150 ml kwaśnej śmietany 18%
Zalewa:
około 500 ml wody
50 ml octu ( jabłkowego )
sól, pieprz, cukier
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myjemy pod bieżącą, tak aby usunąć resztki ziemi.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i ugniatamy widelcem.
Miskę z sałatą odstawiamy na około 20 minut.
W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw.
Zalewę odstawiamy do wystudzenia.
Sałatę polewamy śmietaną, dodajemy wystudzoną zalewę- wszystko dokładnie mieszamy.
Szałot wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Młode ziemniaki, jajko i szałot ze śmietaną to dla mnie najlepsza propozycja na letni obiad.
Miskę z sałatą odstawiamy na około 20 minut.
W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw.
Zalewę odstawiamy do wystudzenia.
Sałatę polewamy śmietaną, dodajemy wystudzoną zalewę- wszystko dokładnie mieszamy.
Szałot wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
Młode ziemniaki, jajko i szałot ze śmietaną to dla mnie najlepsza propozycja na letni obiad.
Taka wersja lata bardzo mi pasuje :)))
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :)
UsuńNa upał najlepsze są dania delikatne i orzeźwiające. A taki szałot właśnie do nich należy :)
OdpowiedzUsuńTo ulubiony zestaw mojego taty w czasie letnim :) ale miał wczoraj niespodziankę :)
UsuńUwielbiam taki obiad :) Jak dla mnie najlepszy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Świetny obiad ,pycha.
OdpowiedzUsuńOjjj tak ! Uwielbiam do letnich obiadów :)
OdpowiedzUsuń