czwartek, 12 czerwca 2014

Bób z boczkiem wędzonym


Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest to wyjątkowo smaczne danie...
I co najważniejsze - zrobimy je w pół godziny! 
Myślę, że tak przygotowany bób śmiało możemy podać na śniadanie jak również na obiad.

 

Składniki:


500 g bobu
200 g surowego boczku wędzonego
sól, pieprz
jajka
koperek

Przygotowanie:


W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
Do gotującej się wody wrzucamy umyty bób.
Całość gotujemy około 17-20 minut.
W międzyczasie boczek kroimy w paski, następnie przesmażamy go na patelni.
Ugotowany, lekko przestudzony bób obieramy i wrzucamy na patelnię z boczkiem.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przesmażamy przez 2 minuty.

Bób wykładamy na talerze, a na patelnię wybijamy jajka.
Jajka smażymy tak aby, żółtka pozostało lejące.

Jajka wykładamy na bób i ozdabiamy koperkiem.




7 komentarzy:

  1. Agatko, bardzo świetnie połączyłaś składniki. To musi wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście składniki idealnie ze sobą współgrały :)

      Usuń
  2. Jeszcze w tym roku nie jadłam, a Twoje danie wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmniam... jak pięknie wygląda.... aż szkoda jeść;p

    pozdrawiam ciepło,
    marcela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Uwielbiam bób ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :) Na pewno zrobię i do tego jajko <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina w takim razie czekam na wiadomość czy smakowała Ci moja wersja :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...