Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jest to wyjątkowo smaczne danie...
I co najważniejsze - zrobimy je w pół godziny!
Myślę, że tak przygotowany bób śmiało możemy podać na śniadanie jak również na obiad.
Składniki:
500 g bobu
200 g surowego boczku wędzonego
sól, pieprz
jajka
koperek
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
Do gotującej się wody wrzucamy umyty bób.
Całość gotujemy około 17-20 minut.
W międzyczasie boczek kroimy w paski, następnie przesmażamy go na patelni.
Ugotowany, lekko przestudzony bób obieramy i wrzucamy na patelnię z boczkiem.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przesmażamy przez 2 minuty.
Bób wykładamy na talerze, a na patelnię wybijamy jajka.
Jajka smażymy tak aby, żółtka pozostało lejące.
Jajka wykładamy na bób i ozdabiamy koperkiem.
Agatko, bardzo świetnie połączyłaś składniki. To musi wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście składniki idealnie ze sobą współgrały :)
UsuńJeszcze w tym roku nie jadłam, a Twoje danie wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńmmmniam... jak pięknie wygląda.... aż szkoda jeść;p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
marcela
Bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie.
UsuńUwielbiam bób ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :) Na pewno zrobię i do tego jajko <3
OdpowiedzUsuńPaulina w takim razie czekam na wiadomość czy smakowała Ci moja wersja :)
Usuń