Na młodą kapustę czekam cały rok...
Jest wyczekiwana przeze mnie jak ogórki małosolne albo Wigilijna kapusta z grzybami ;)
Uwielbiam młodą kapustę z koperkiem i śmietaną...
Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje!
Składniki:
1 główka młodej kapusty ( średniej wielkości )
1 pęczek koperku
około 150 ml śmietany 18 %
3 łyżki masła
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i kroimy na ćwiartki, następnie szatkujemy.
Poszatkowaną kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy.
Kapustę gotujemy do miękkości ( około 20-25 minut ).
Ugotowaną kapustę odcedzamy.
Do garnka dodajemy masło, śmietanę i drobno posiekany koperek.
Kapustę posypujemy mąką, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut.
Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przypominam o konkursie urodzinowym
Więcej informacji tutaj.
Narobiłaś mi smaku na taka kapustę. Przygotowuje trochę inaczej, ale najważniejsze żeby było dużo koperku :)
OdpowiedzUsuńJa przygotowuję podobnie, ale jednak inaczej, z podsmażaną kiełbaską oraz na koniec z przypaloną mąką na suchej patelni. Też jest smaczna, ale chętnie spróbuję Twojej wersji, chociaż u mnie wszyscy to mięsożercy i zaraz będą się pytać "a gdzie kiełbaska"?;)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jakiego ślinotoku dostałam :D I to o tej godzinie... :D
OdpowiedzUsuń