Pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się mięsem z królika.
Tata zajmował się wtedy hodowlą królików - teraz namawiam go do tego,
żeby ponownie się tym zajął - puki co bezskutecznie...
Dziś proponuję Wam delikatne mięso z królika faszerowane kaszą w sosie z grzybów leśnych.
Składniki:
4 udka z królika
1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
500 g grzybów leśnych ( mogą być mrożone )
100 ml śmietany 18%
1 cebula
masło klarowane
sól, pieprz
Jako dodatek:
Zielony groszek, marchew, młode buraczki
Przygotowanie:
Zanim zabierzemy się za przygotowanie królika, gotujemy kaszę jęczmienną na półtwardo.
Ugotowaną kaszę pozostawiamy do wystudzenia.
Udka królika nacinamy ostrym nożem, następnie faszerujemy wystudzoną kaszą.
Udka spinamy za pomocą szpikulców w miejscu nacięcia.
Mięso posypujemy z wierzchu solą i pieprzem.
Tak przygotowane udka wkładamy do brytfanki i obsmażamy na maśle z każdej strony.
Zarumienione udka podlewamy zimną wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.
W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na maśle.
Do przesmażonej cebuli wrzucamy grzyby i dusimy całość około 15-20 minut.
Kiedy udka z królika zrobią się miękkie dodajemy do nich podduszone grzyby z cebulą.
Na koniec powstały sos zabielamy śmietaną i doprawiamy go do smaku solą i pieprzem.
Udka z królika podajemy z warzywami ugotowanymi na parze.
Mięso polewamy sosem z grzybami.
Agatko, pięknie podany obiad :) Mój mąż byłby zachwycony takim daniem z królika :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane i na pewno smaczne, niestety...
OdpowiedzUsuńMoja córuś nawet nie chce myśleć o tym, że mogłaby zjeść kochane, małe i puchate stworzenie jakim jest królik, więc na moim stole bywa on rzadko... Oj, bardzo rzadko :(