Znakomity pomysł na śniadanie...
Coś na odmianę, dla tych którzy znudzili się gotowanymi jajkami.
Szpinak doskonale dopełnia smak tego dania :)
Składniki:
2 jajka
2 kromki chleba z ziarnami
około 100 g mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
szczypiorek / zielona cebulka
świeżo zmielony kolorowy pieprz
ocet
ocet
Przygotowanie:
W niewielkim garnku zagotowujemy wodę na jajka.
W międzyczasie na patelni topimy masło, dodajemy szpinak i na małym ogniu przesmażamy.
Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek.
Tak przygotowany szpinak układamy na podpieczonym pieczywie.
Do gotującej się wody wlewamy odrobinę octu.
Ocet pomoże w tym, żeby jajka nie rozlewały się po całym garnku.
Pomocne dla Nas będą też metalowe lub silikonowe osłonki, którymi ograniczymy pole do którego wlejemy surowe jajka.
Jajka pojedynczo wybijamy do szklanki.
Następnie delikatnie przelewamy je do wcześniej ustawionych w garnku osłonek.
Jajka gotujemy na małym ogniu przez około 4 minuty.
Musimy otrzymać całkowicie ścięte białko i płynne żółtko.
Ugotowane jajka delikatnie wyjmujemy z wody i układamy na grzankach posmarowanych szpinakiem.
Jajka posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Możemy też dodać posiekany szczypior.
W międzyczasie na patelni topimy masło, dodajemy szpinak i na małym ogniu przesmażamy.
Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek.
Tak przygotowany szpinak układamy na podpieczonym pieczywie.
Do gotującej się wody wlewamy odrobinę octu.
Ocet pomoże w tym, żeby jajka nie rozlewały się po całym garnku.
Pomocne dla Nas będą też metalowe lub silikonowe osłonki, którymi ograniczymy pole do którego wlejemy surowe jajka.
Jajka pojedynczo wybijamy do szklanki.
Następnie delikatnie przelewamy je do wcześniej ustawionych w garnku osłonek.
Jajka gotujemy na małym ogniu przez około 4 minuty.
Musimy otrzymać całkowicie ścięte białko i płynne żółtko.
Ugotowane jajka delikatnie wyjmujemy z wody i układamy na grzankach posmarowanych szpinakiem.
Jajka posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Możemy też dodać posiekany szczypior.
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńTylko co zrobić w przypadku braku osłonek na jajka? ;)
Na pewno znajdziesz w kuchni coś co może je zastąpić :) możesz też np użyć plastikowych kubeczków uprzednio odcinając ich dna :) będziesz musiała je przytrzymać aby dotykały dna... ale dla chcącego nic trudnego ;) powodzenia :)
Usuńrobią ostatnio notorycznie :)
OdpowiedzUsuńpycha, lubię taką wersje jajek:d
OdpowiedzUsuńKlasyka,ale pyszne w tym połączeniu.Ja zrobiłbym to ze świeżym szpinakiem.
OdpowiedzUsuń