Niesamowicie proste wykonanie zachęca do zrobienia takiego masła.
Ilu z Nas zachwyca się nad smakiem świeżego chleba z masłem...
Jak dla mnie- nie potrzeba nic więcej!
Jeszcze ciepły chlebek z dodatkiem masła- to mój grzech nr 1 :)
Składniki:
200 g masła
4-5 ząbków czosnku
natka pietruszki
0,5 łyżeczki soli grubo ziarnistej
Przygotowanie:
Zimnie masło kroimy w kostkę.
Sól rozgniatamy i posypujemy nią masło.
Czosnek przegniatamy przez praskę i dodajemy do masła, następnie wszystko dokładnie mieszamy.
Umytą i osuszoną pietruszkę drobno siekamy.
Pietruszkę dodajemy do masła, wyrabiamy i formujemy.
Następnie masło wkładamy do woreczka lub owijamy w folię spożywczą.
Taki pakunek wkładamy do lodówki na około godzinę.
Pietruszkę możemy oczywiście zastąpić innymi ziołami... np świeżą bazylią.
świetne , lubię takie masła:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło czosnkowe !! :-D
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, aż chce się polizać ekran... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miłe słowa :)
UsuńBardzo lubię takie masełka, ale tylko ja. Moi domownicy mają wielkie zębce jak krokodyl. :D
OdpowiedzUsuń