Strony

poniedziałek, 27 lipca 2015

Kulki rumowe z kokosem


Kulki rumowe z kokosem to smak mojego dzieciństwa...
Przy okazji odpustów parafialnych można je było kupić na różnych straganach.
Z czasem niestety kulki rumowe zmieniły się w kulki z ogromną ilością cukru, a o rumie można było zapomnieć...
Ostatnio jakoś "chodziły" za mną te popularne rumki :)
Szczęście w nieszczęściu, kiedy jakiś czas temu robiłam roladę biszkoptową,
pierwszy biszkopt za bardzo wysuszyłam w piekarniku...
Trzeba było coś z niego zrobić - na roladę się nie nadawał.
Padł pomysł odtworzenia smaków z dzieciństwa - rumki wyszły przepyszne!
Zapraszam po przepis :)


Składniki:



biszkopt z 6 jajek - przepis znajdziecie  tutaj
lub 2 opakowania biszkoptów - około 400 g
60 ml rumu
3 łyżki kakao do deserów
150 g masła
100 g wiórek kokosowych
garść rodzynek


Przygotowanie:



Gotowy biszkopt studzimy i zostawiamy do drugiego dnia.
Biszkopt ( lub małe biszkopty zakupione w sklepie ) rozdrabniamy za pomocą blendera.
Okruchy z biszkoptu łączymy z kakao, oraz z 1/3 paczki wiórek kokosowych.
Masło ucieramy z rodzynkami blenderem.
Suche produkty łączymy z mokrymi, dodajemy rum i zagniatamy.
W zależności od upodobań, możemy lekko zmodyfikować ilość rumu :)
Z gotowego ciasta formujemy małe kuleczki, następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Część z nich możemy obtoczyć w gorzkim kakao.
Kulki rumowe odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)









11 komentarzy:

  1. Mmmm...pyszności. Bardzo lubię takie kuleczki. Rumowe są wyjatkowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jakie pyszności dzisiaj u ciebie Agatko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. om nom nom! ale pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają, rumowych kuleczek jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aleś poszałała <3 no jadłabym bez opamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowite!!! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyszły idealne! Obtoczonych we wiórkach chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystko, co rumowe! Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata