Jeśli na obiad przygotowuję kotlety schabowe, to podaję je ze śląskim szałotem.
Dla mnie to idealne połączenie :)
Składniki:
800-900 g ziemniaków
300 g surowego boczku wędzonego
200 g kiełbasy
1 duża cebula
2-3 ogórki kiszone
4 jajka ugotowane na twardo
musztarda, ocet ( może być jabłkowy )
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w łupinach.
Ugotowane ziemniaki studzimy i obieramy, następnie kroimy w dużą kostkę.
Pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę przesmażamy na patelni.
W międzyczasie drobno siekamy cebulę.
Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę.
Całość pozostawiamy jeszcze na ogniu do momentu, aż cebula się zarumieni.
Ugotowane jajka oraz kiszone ogórki kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy odrobinę musztardy oraz octu.
Całość doprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.
Szałot śląski często podaje się z dodatkiem słonego śledzia.
Dla mnie taki tradycyjny śląski szałot to świetny dodatek do kotletów schabowych
lub frankfurterek.
Dla mnie taki tradycyjny śląski szałot to świetny dodatek do kotletów schabowych
lub frankfurterek.
Podoba mi się ten przepis.Tak się złożyło,że nie znałem tego przepisu.Wykorzystam.
OdpowiedzUsuńWow, świetny przepis :) zabieram do wypróbowania:) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńAgatko...jak to brzmi znajomi, a wygląda znakomicie. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo prosty... tak więc czekam na informacje od Was czy szałot się udał i czy zasmakował :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wspaniały szałot, smak dzieciństwa do tego kotlet albo rolada. Latem brało sie koc to danie i fru poleżeć na łąkę. To były czasy.
OdpowiedzUsuń