Połączenie pieczonego boczku i jajek to doskonały pomysł na sycące śniadanie...
Przygotowanie tych pyszności zajmie nam niecałe pół godziny.
Mnie zachwyciło :)
Składniki:
składniki na dwie porcje:
2 jajka
6-8 plastrów surowego boczku wędzonego
2 plastry pomidora
4-6 plastrów mozzarelli
szczypior
łyżka masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zanim zaczniemy przygotowywać śniadanie nastawiamy temperaturę piekarnika na 200C.
Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia, następnie układamy na nim plastry boczku.
Blachę wkładamy do piekarnika- podczas nagrzewania się piekarnika doskonale podpiecze się nam boczek.
Plastry pomidora również możemy podpiec, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Naczynia żaroodporne smarujemy masłem. Dno i boki naczyń wykładamy podpieczonymi plastrami boczku.
Następnie układamy plastry mozzarelli i pomidora. Na wierzch wybijamy po jednym jajku.
Jajka możemy delikatnie posypać solą i i pieprzem.
Gotowe porcje wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 12 minut.
W tym czasie białko jajek powinno się ładnie ściąć, a żółtka powinny pozostać płynne.
Oczywiście wszystko to zależy od grubości naczyń oraz od tego jak spisuje się nasz piekarnik- dlatego po około 8 minutach należy sprawdzić zawartość miseczek.
Gotowe danie posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Bardzo smakowite.Robię podobne czasami na śniadanie.
OdpowiedzUsuńJa Robię podobnie, tylko pod boczek wkładam jeszcze okrojone ze skórki pieczywo tostowe:
OdpowiedzUsuńhttp://www.kasiawkuchni.pl/sniadaniapodwieczorki/tostowe-sniadaniowe-gniazdka-z-jajkiem-i-boczkiem