Grillowanie czas zacząć!!!
Zanim jednak zabierzecie się za grillowanie kiełbasek i innych przysmaków,
wypróbujcie przepis na przepyszne bułeczki do hamburgerów...
Muszę przyznać, że równie dobrze można je przygotować na śniadanie...
Bułki znikały w mgnieniu oka :)
Składniki:
800 g mąki pszennej ( tortowej )
50 g świeżych drożdży
200 g masła
500 ml mleka
6 żółtek
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
sezam
białko z jajek do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sito do miski.
W miseczce łączymy ze sobą kilka łyżek mąki, rozdrobnione drożdże,
cukier oraz około 100 ml ciepłego mleka.
Całość odstawiamy na kilkanaście minut, tak aby rozczyn powiększył swoją objętość.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, żółtka jajek, sól,
pokrojone w kostkę miękkie masło oraz resztę ciepłego mleka.
Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera na gładką masę.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na części.
Najlepiej ciasto podzielić na 16 części i uformować z nich bułki.
Piekarnik nagrzewamy do 180C- funkcja termoobieg.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bułki.
Bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem jajka i posypujemy ziarnami sezamu.
Bułki pieczemy około 20 minut, aż lekko się zarumienią.
Agatko jakie ładne kształtne bułeczki. :)
OdpowiedzUsuńAgatko, piękne bułeczki. Pachną drożdżami nawet u mnie. Bardzo lubię takie bułki. Narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńI to właśnie są bułeczki! A nie to co nam sprzedają w marketach:) Piękne i pewnie bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńByły bardzo smaczne, znikały w zastraszającym tempie :)
Usuń