Idealne na śniadanie drożdżówki z owocami :)
Poranna kawa już za mną, a do kawy coś słodkiego...
Nie ma lepszego połączenia jak ciasto drożdżowe i truskawki!
Poranna kawa już za mną, a do kawy coś słodkiego...
Nie ma lepszego połączenia jak ciasto drożdżowe i truskawki!
Składniki:
500 g mąki pszennej
100 g masła
4 jajka
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
150 g cukru
600 g świeżych owoców ( np. truskawki, rabarbar )
Kruszonka:
100 g masła
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy w garnku, uważając aby się nie zagotowało.
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 3-4 łyżki mąki.
Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło roztapiamy w garnuszku na małym ogniu, tak żeby się nie spaliło.
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy 4 żółtka, cukier, roztopione masło oraz wyrośnięte drożdże.
Wszystko dokładnie zagniatamy lub wyrabiamy z pomocą miksera.
W osobnej miseczce ubijamy białka jajek na sztywną pianę.
Białka stopniowo dodajemy do ciasta drożdżowego i dokładnie mieszamy.
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
W międzyczasie możemy przygotować kruszonkę.
Mąkę i cukier łączymy z pokrojonym w kostkę zmrożonym masłem.
Całość zagniatamy widelcem i odstawiamy do lodówki.
Gotowe ciasto dzielimy na porcje i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Konsystencja ciasta jest dość kleista, dlatego możemy pomóc sobie nakładając je dużą łyżką.
Na uformowane placki układamy pokrojone w ćwiartki truskawki.
Następnie całość posypujemy z wierzchu kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180C- funkcja termoobieg.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut,
Bardzo lubię ,piękne są ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń