poniedziałek, 12 maja 2014

Szparagi zapiekane z wędzonym boczkiem


Wiosenne klimaty szaleją w mojej głowie :)
Szparagi od kilku dni nie dają mi spokoju, dlatego dziś wreszcie się na nie skusiłam...
Jako uzupełnienie świetnie sprawdziły się cienkie plastry wędzonego boczku.



Składniki:


Białe szparagi ( 12 sztuk - około 500 g )
Boczek wędzony w plastrach
2 cukinie
1 opakowanie Mozzarelli
sól, pieprz
suszona bazylia i oregano


Przygotowanie:

 

Szparagi dokładnie myjemy i obieramy, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw 
lub małego ostrego nożyka.
Szparagi obieramy bardzo dokładnie od góry do dołu, zaczynając zaraz pod główką.
Następnie odcinamy twarde końcówki - około 2 cm.
Zanim kupimy szparagi musimy zwrócić uwagę na ich główki- powinny być ciasno pozamykane.
Starajmy się wybrać te średniej grubości, szparagi powinny być jędrne i sprężyste.
Szparagi najlepiej gotować w wąskim i wysokim garnku- tak aby ich główki wystawały ponad poziom wody.
Główki to najdelikatniejsza część szparagów i zmiękną pod wpływem pary.
Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut.
Najlepiej jeśli sprawdzimy ich miękkość nakłuwając je w dolnej części widelcem.

W międzyczasie obieramy cukinię i kroimy ją w plastry.
Cukinię układamy na blaszce, posypujemy solą, pieprzem, oraz bazylią i oregano.
Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180C na około 20 minut
( funkcja grillowanie lub górna grzałka ).

Lekko ostudzone szparagi owijamy plastrami boczku i układamy na blaszce.
Szparagi wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut.
Po 10 minutach szparagi z wierzchu obkładamy plastrami Mozzarelli
 i ponownie wkładamy do piekarnika na około 3 minuty.
 

Szparagi podałam z grillowaną cukinią i sadzonym jajkiem.








6 komentarzy:

  1. Szparagi moja miłość, uwielbiam białe zapiekane a zielone gotowane, szkoda, że ich sezon jest tak krótki... Wszystko wygląda tak smakowicie, że z chęcią bym wpadła na śniadanie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w/g przepisu są świetne,delikatne. Polecam..

    OdpowiedzUsuń
  3. Na takie szparagi chętnie się skuszę, bo je uwielbiam w każdej postaci. Twój przepis bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agatko ale je ładnie otuliłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczne szparagi w boczku, ja uzylam boczus od Kani, bardzo smaczne byly jako przystawka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...