To najnowszy przepis jaki trafił w moje ręce...
Po zapachu jaki wydobywał się z garnka jestem przekonana, że to będą pyszne ogórki!
Zresztą były tak zachwalane, że nie mogłam się oprzeć ;)
"Ogórki Mamy - Lidy" - bo chyba pod taką nazwą trafią do segregatora z przepisami -
będą HITEM zimowych spotkań rodzinnych ;)
Mam nadzieję, że Mamie Lidy spodoba się pomysł przedstawienia jej pysznego przepisu :)
Słodko - pikantny smak zalewy nadaje wyrazistości ogórkom.
Koncentrat pomidorowy nadaje cudowny kolor i aromat.
Nie ma na co czekać - zabierajcie się do roboty - to już ostatni moment na ogórkowe przetwory!
Po zapachu jaki wydobywał się z garnka jestem przekonana, że to będą pyszne ogórki!
Zresztą były tak zachwalane, że nie mogłam się oprzeć ;)
"Ogórki Mamy - Lidy" - bo chyba pod taką nazwą trafią do segregatora z przepisami -
będą HITEM zimowych spotkań rodzinnych ;)
Mam nadzieję, że Mamie Lidy spodoba się pomysł przedstawienia jej pysznego przepisu :)
Słodko - pikantny smak zalewy nadaje wyrazistości ogórkom.
Koncentrat pomidorowy nadaje cudowny kolor i aromat.
Nie ma na co czekać - zabierajcie się do roboty - to już ostatni moment na ogórkowe przetwory!
Składniki:
6 kg ogórków gruntowych
1 kg cebuli
1 litr koncentratu pomidorowego
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy chili
1 kg cebuli
Zalewa:
1 litr koncentratu pomidorowego
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy chili
Przygotowanie:
Ogórki wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny.
Zimna kąpiel sprawi, że ogórki staną się twarde i sprężyste.
Wymoczone i wyszorowane ogórki przekrawamy w poprzek na 4 części,
następnie powstałe słupki kroimy na kawałki o długości 2,5 - 3 cm.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Jeśli nie posiadamy własnego koncentratu pomidorowego, starajmy się wybrać taki,
który posiada wysoki % zawartości ekstraktu.
Koncentrat pomidorowy i pozostałe składniki zalewy dokładnie ze sobą mieszamy.
Pokrojone ogórki i cebulę umieszczamy w dużym garnku, następnie dodajemy zalewę.
Zawartość garnka gotujemy na bardzo małym ogniu przez pół godziny.
Co jakiś czas dokładnie mieszamy zawartość garnka.
Ogórki wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy przez około 7 - 10 minut.
Ogórki najlepiej smakują mocno schłodzone.
Zimna kąpiel sprawi, że ogórki staną się twarde i sprężyste.
Wymoczone i wyszorowane ogórki przekrawamy w poprzek na 4 części,
następnie powstałe słupki kroimy na kawałki o długości 2,5 - 3 cm.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Jeśli nie posiadamy własnego koncentratu pomidorowego, starajmy się wybrać taki,
który posiada wysoki % zawartości ekstraktu.
Koncentrat pomidorowy i pozostałe składniki zalewy dokładnie ze sobą mieszamy.
Pokrojone ogórki i cebulę umieszczamy w dużym garnku, następnie dodajemy zalewę.
Zawartość garnka gotujemy na bardzo małym ogniu przez pół godziny.
Co jakiś czas dokładnie mieszamy zawartość garnka.
Ogórki wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy przez około 7 - 10 minut.
Ogórki najlepiej smakują mocno schłodzone.
Super pomysł! Widzę, że kotu tez się podoba :)
OdpowiedzUsuńSirścieszek musi wszystko obwąchać :)
Usuńtakich jeszcze nie robiłam;) polecam ''ogórki w musztardzie''pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/ogorki-w-musztardzie.html
Tych w musztardzie jeszcze nie robiłam... Może uda mi się jeszcze takie przygotować :)
UsuńTakich ogórków jeszcze nie próbowałam, a uwielbiam robić ich na zimę różne rodzaje !
OdpowiedzUsuńZulu koniecznie wypróbuj przepis :) To już ostatni moment ;)
UsuńMyślę,że to jest świetna propozycja.Zwłaszcza ten dodatek chili.
OdpowiedzUsuńMasz rację :-) chili daje bardzo fajny smak zalewie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, zapisuję do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Jest tego wart :)
Usuń