czwartek, 10 września 2015

Ogórki z chili w zalewie pomidorowej


To najnowszy przepis jaki trafił w moje ręce...
Po zapachu jaki wydobywał się z garnka jestem przekonana, że to będą pyszne ogórki!
Zresztą były tak zachwalane, że nie mogłam się oprzeć ;)
"Ogórki Mamy - Lidy" - bo chyba pod taką nazwą trafią do segregatora z przepisami -
będą HITEM zimowych spotkań rodzinnych ;)
Mam nadzieję, że Mamie Lidy spodoba się pomysł przedstawienia jej pysznego przepisu :)

 Słodko - pikantny smak zalewy nadaje wyrazistości ogórkom.
Koncentrat pomidorowy nadaje cudowny kolor i aromat.
Nie ma na co czekać - zabierajcie się do roboty - to już ostatni moment na ogórkowe przetwory!


Składniki:



6 kg ogórków gruntowych
1 kg cebuli


Zalewa:




1 litr koncentratu pomidorowego
2 szklanki cukru
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy chili


Przygotowanie:



Ogórki wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny.
Zimna kąpiel sprawi, że ogórki staną się twarde i sprężyste.
Wymoczone i wyszorowane ogórki przekrawamy w poprzek na 4 części,
następnie powstałe słupki kroimy na kawałki o długości 2,5 - 3 cm.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Jeśli nie posiadamy własnego koncentratu pomidorowego, starajmy się wybrać taki,
który posiada wysoki % zawartości ekstraktu.

Koncentrat pomidorowy i pozostałe składniki zalewy dokładnie ze sobą mieszamy.
Pokrojone ogórki i cebulę umieszczamy w dużym garnku, następnie dodajemy zalewę.
Zawartość garnka gotujemy na bardzo małym ogniu przez pół godziny.
Co jakiś czas dokładnie mieszamy zawartość garnka.
Ogórki wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy przez około 7 - 10 minut.

Ogórki najlepiej smakują mocno schłodzone.
 








10 komentarzy:

  1. Super pomysł! Widzę, że kotu tez się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich jeszcze nie robiłam;) polecam ''ogórki w musztardzie''pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/07/ogorki-w-musztardzie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych w musztardzie jeszcze nie robiłam... Może uda mi się jeszcze takie przygotować :)

      Usuń
  3. Takich ogórków jeszcze nie próbowałam, a uwielbiam robić ich na zimę różne rodzaje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zulu koniecznie wypróbuj przepis :) To już ostatni moment ;)

      Usuń
  4. Myślę,że to jest świetna propozycja.Zwłaszcza ten dodatek chili.

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz rację :-) chili daje bardzo fajny smak zalewie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...