wtorek, 7 października 2014

Pigwa w białym winie


Od kilku dni zapach pigwy słodko nęci moje zmysły, kiedy wchodzę do swojego pokoju...
Poukładane na parapecie owoce świadczą o tym, że jesień zastała nas w tym roku wyjątkowo wcześnie...
Ten kto zna te owoce, doskonale wie, że zrywane są one zazwyczaj w połowie października.
Muszę przyznać, że część owoców przeznaczyłam już na nalewkę...
Ale pigwa znakomicie sprawdza się także w deserach i wypiekach!
Dziś chcę Wam zaprezentować wspaniały przepis na smakowity deser!
Aromatyczna pigwa gotowana w białym winie z kremowym nadzieniem z białego twarogu. 
Całość rozpływa się w ustach!
Tak więc szukajcie pigwy na osiedlowych bazarkach lub w ogródkach sąsiadów :)
Naprawdę warto!


Składniki:



owoce pigwy ( 1 szt. na osobę )
500 ml białego wina ( półsłodkie )
sok z jednej cytryny
3-4 łyżki miodu
około 250 g twarogu półtłustego 
1 laska wanilii lub cukier z wanilią
250 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
 opcjonalnie bakalie wg. własnego smaku


Przygotowanie:



Owoce pigwy dokładnie myjemy tak aby oczyścić je z meszku na skórce.
Pigwy obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich gniazda nasienne.
Połówki pigwy skrapiamy sokiem z cytryny, następnie wrzucamy do garnka wypełnionego białym winem.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin "do przegryzienia".
Garnek z owocami możemy przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc.

Zawartość garnka zagotowujemy.
Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy owoce przez około 30 minut w kąpieli z białego wina.
Kiedy owoce zmiękną wyjmujemy je z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie nadzienia.
Twaróg mielimy trzykrotnie i dodajemy do niego wyskrobane ziarenka z laski wanilii.
Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru
Zmielony twarożek oraz ubitą kremówkę delikatnie łączymy ze sobą.
Do masy możemy dodać garść ulubionych bakalii.

Na wystudzone połówki pigwy nakładamy kremową masę.
Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Z około 100 ml wina, w którym gotowaliśmy pigwy oraz z kilku łyżek miodu przygotowujemy sos.
Całość gotujemy na małym ogniu, do momentu aż zredukujemy jego ilość i sos zrobi się gęsty.

Pigwy polewamy ciepłym sosem z białego wina i miodu.








4 komentarze:

  1. fantastyczny przepis! szukam pigwy! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęciłaś mnie tym przepisem... tymi zdjęciami.... Aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. może więc Ty mnie adoptujesz (?) tak pysznie gotujesz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis z użyciem pigwy...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...