poniedziałek, 27 kwietnia 2015

"Nowoczesne techniki podawania potraw i aranżacji talerza" - czyli co się działo podczas warsztatów kulinarnych dla blogerów w Centrum Kulinarnym w Chorzowie


Kochani, jest mi niezmiernie miło zaprosić Was na relację z warsztatów kulinarnych,
w których miałam okazję uczestniczyć w zeszłym tygodniu...
Jakaż była moja radość, kiedy o owych warsztatach poinformowała mnie Ania
 ze "Słodkiego Kompromisu" - było oczywiste, że skorzystam z zaproszenia!
Mimo, że temat szkolenia mało nawiązywał do tematyki mojego bloga, uznałam że warto zrobić sobie małą wycieczkę w celu poszerzenia swojej wiedzy w tematach kulinarnych.


Sobota 6:00 budzik - pobudka! 
W drodze na autobus szybkie śniadanie - teraz spokojnie godzina snu ;)
Wbrew moim obawom na miejsce dotarłam bez problemów.
Centrum Kulinarne w Chorzowie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło.

Już na samym początku Centrum zachęca do zwiedzenia,
 a zapełnione półki sklepu pozwalają na chwilowe zatracenie się we wnętrzach.
Następne kroki kieruję w kierunku kuchni - nie byle jakiej kuchni...

Tomasz Nowak, Piotr Jaworski, oraz Dawid Domin - to właśnie Oni przedstawili nam tajniki nowoczesnych technik podawania potraw i aranżacji talerza.

 Muszę przyznać, że w gronie tak zacnych kucharzy i blogerek czułam się nieco onieśmielona,
ale jestem bardzo zadowolona, że mogłam uczestniczyć w tych warsztatach.






Menu, które zostało przygotowane "oczarowało" mnie z samej nazwy...
  A co dopiero mówić o efektach końcowych naszego gotowania!
Wszystko wyglądało bajecznie, a podjadaniu nie było końca :)

Oto dania które powstały podczas naszych kulinarnych zmagań:


Tatar z krewetek podany w rożkach waflowych z sorbetem cytrynowym


Carpaccio  z kompresowanego łososia


Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi


Sałatka z rostbefem i jajkiem sous - vide z chrupiącymi sałatami i sosem musztardowo - miodowym


Polędwiczka wieprzowa owinięta w grillowany por i mus borowikowy z praliną ziemniaczaną i świeżą botwinką


Kotleciki buraczane z tagiatelle warzywnym


Pierogi z selera z nadzieniem grzybowo - orzechowym i musem marchewkowym z chipsami z jabłka


Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki


Antrykot wołowy z ziemniaczanym gratin, grillowane warzywa


Czekoladowy biszkopt z syfonu z lodami chałwowymi


Mus z mango - marakuja oblany glasach z watą cukrową


Grillowany ananas z melonem posypany crunchem czekoladowym z galaretką z czerwonego wina



Oczywiście nie mogło zabraknąć pamiątkowego zdjęcia.

Bardzo się cieszę, że mogłam uczestniczyć w tych warsztatach kulinarnych.
Mam nadzieję, że nie było to jednorazowe spotkanie w tak wspaniałym gronie.
Szczególne chciałabym podziękować organizatorom za możliwość uczestniczenia w warsztatach, kucharzom - za fachową pomoc, oraz wszystkim uczestniczkom za cudowną atmosferę. 

4 komentarze:

  1. Zazdroszczę warsztatów :) Wszystko bardzo pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe warsztaty. Też bym z chęcią w takich wzięła udział :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko podane bajecznie ładnie
    zachwycił mnie zwłaszcza ten ogródek-ciekawe co to jest ziemia jadalna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mechanik w kuchni28 kwietnia 2015 20:40

    Żałuję że nie wiedziałem, w sumie że nawet nie wiedziałem o takich warsztatach i to w Chorzowie czyli raptem 45 km - ale teraz już będę wiedział :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...