Odkąd przepis na te śledzie trafił do mojego domu, stał się moim ulubionym przepisem
Już nie mogę się doczekać chwili, w której będę mogła ich znowu spróbować.
Składniki:
1 kg matiasów
5 średnich cebul
około 250 ml majonezu
Zalewa:
5-6 łyżek cukru
1/3 szklanki octu
150 ml wody
1 łyżka kolendry
5-6 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
Przygotowanie:
Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny, tak aby pozbyć się nadmiaru soli.
Odsączone śledzie kroimy na kawałki o boku około 3 cm. Cebulę kroimy w piórka i przelewamy wrzącą wodą.
W międzyczasie zagotowujemy zalewę z podanych składników.
Śledzie układamy w pojemniku warstwami na przemian z cebulą (śledzie- cebula- majonez )
Na koniec zalewamy wszystko wystudzoną zalewą (możemy przecedzić zalewę przez sito, tak aby pozbyć się ziaren kolendry i ziela angielskiego ). Gotowe śledzie wkładamy do lodówki.
Śledzie należy przygotować na 3-4 dni przed podaniem i raz dziennie delikatnie przemieszać.
Pycha! :-D
OdpowiedzUsuńwiem :)
UsuńApetycznie!
OdpowiedzUsuńDziś będę robić po raz pierwszy ...zastanawiam się jedynie ile tego majonezu?
OdpowiedzUsuń