poniedziałek, 16 grudnia 2013

Barszcz z uszkami


Pochłonięta remontem zaniedbałam ostatnio bloga, za co serdecznie przepraszam...
Postaram się nadrobić zaległości :) 
No a dzisiaj przepis na barszcz z uszkami.


Składniki:


Barszcz:


1 kg buraków
2 pietruszki
1 duża marchew
1 duży por
4-5 ząbków czosnku
ziele angielskie, liście laurowe
sól, pieprz
około 2 litry wody

Uszka:


Ciasto:

250 g mąki 
1 jajko
125 ml śmietany 18%
50 g margaryny do wypieków

Farsz:

250 g mrożonych grzybów
1 mała cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie:


Barszcz:


Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. 
Dodajemy 2-3 liście laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. 
Kiedy warzywa staną się miękkie, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. 
Całość doprawiamy przyprawami, na koniec wlewamy 2-3 łyżki octu. 
Barszcz cedzimy przez sito.

Uszka:


Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego kwadraty o boku około 4 cm. Na każdy kwadrat nakładamy farsz i zlepiamy po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Mocno sklejamy ze sobą dwa końce trójkąta i formujemy kształt uszka.

Cebulę drobno siekamy, następnie przesmażamy ją na maśle. 
Do zarumienionej cebuli dodajemy grzyby i przesmażamy do momentu wyparowania nadmiaru wody.
Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przestudzony farsz drobno siekamy, następnie nakładamy na przygotowane ciasto.
Gotowe uszka wrzucamy do osolonej, wrzącej wody.
Uszka gotujemy około 3-4 minuty, do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. 
Gotowe uszka zalewamy gorącym barszczem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...