Pierwotna wersja to ciasto cynamonowe, ale w formie babeczek także smakuje wyśmienicie...
Pierwszy raz ciasto cynamonowe upiekłam na zajęciach w szkole podstawowej.
Ciasto doskonale smakuje także z innymi owocami- polecam śliwki.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
4 duże jabłka
garść siekanych orzechów włoskich
2 łyżki kakao
1,5 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki cynamonu
Polewa:
1 tabliczka czekolady + 50 ml śmietanki lub mleka zagęszczonego mleka
płatki migdałów do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao mieszamy w misce.
Jajka i cukier ubijamy na gładką masę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian odrobinę oleju oraz mieszankę suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę jabłka. Gotową masę przekładamy do foremek ( możemy także całość przełożyć na blachę do ciasta ). Babeczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 200C
( w przypadku ciasta 45 minut w tej samej temperaturze ).
Babeczki możemy polać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałów.
Musiały pachnieć bosko :)
OdpowiedzUsuńWow, prezentuje się wyśmienicie. Uwielbiam takie czekoladowe babeczki, a tu jeszcze te orzechy włoskie. Mniam :)
OdpowiedzUsuńTo takie babeczki mocno nadziane ;) uwielbiam je za to, że można zmieniać ich zawartość a i tak wyjdą doskonałe...
Usuńale mnie skusiłaś...dziękuję za przepis...napewno zrobię
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
W takim razie czekam na wiadomość czy Ci zasmakowały :)
Usuń