Taka domowa rolada to doskonały zamiennik dla sklepowych wyrobów...
Mogę zapewnić, że bardzo szybko będzie znikać z talerzy naszych gości :)
Składniki:
2,5 kg świeżego boczku bez kości ( szeroki płat )
1 główka czosnku
sól, pieprz
majeranek
Farsz:
około 700- 800 g mięsa mielonego
3- 4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
3 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
sól, pieprz
Przygotowanie:
Płat świeżego boczku dzielimy na 2 mniejsze kawałki.
Mięso rozbijamy tłuczkiem, uważając aby nie zrobić w nim dziur.
Boczek nacieramy z jednej strony rozgniecionym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Zwijamy rolady i zostawiamy w lodówce na całą noc.
Następnego dnia przygotowujemy farsz.
Ugotowane jajka kroimy w kostkę, pietruszkę drobno siekamy, a ząbki czosnku przegniatamy przez praskę.
Całość mieszamy z mięsem mielonym i surowym jajkiem.
Na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na płaty boczku ( w części która została dzień wcześniej natarta przyprawami ) i ciasno zwijamy.
Z wierzchu możemy posypać roladę majerankiem.
Rolady obwiązujemy sznurkiem i zawijamy w folię aluminiową.
Rolady pieczemy przez około 2,5- 3 godziny, w piekarniku nagrzanym do 200C.
Podczas pieczenia na blaszce zacznie zbierać się nadmiar wody i wytopionego tłuszczu- należy go zlać.
Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aluminiową, tak aby mięso się zarumieniło ze wszystkich stron.
Rolady przechowujemy w lodówce.
piękna rolada i jak ładnie opisany sposób przygotowania, zdjęcia super
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
Usuń