Lekka zupa o kremowej konsystencji...
Zapewne zachwyci każdego, kto lubi szparagi!
Ale także bardzo lubię jej kolor...
Co wyróżnia mój przepis od pozostałych przepisów na krem ze szparagów?
Przede wszystkim dopełnienie smaku odrobiną oliwy, czosnku, oraz oregano...
Składniki:
szparagi ( 2 wiązki )
bulion warzywny lub drobiowy
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy
świeże listki oregano
sól, pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy ich twarde końcówki.
W rondlu roztapiamy masło.
Szparagi obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki - około 2 cm każdy.
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone szparagi i podsmażamy je przez około 5-6 minut.
Następnie zawartość rondla podlewamy odrobiną bulionu.
Ważne, aby bulion był mało "intensywny"...
Najlepiej jeśli, użyjemy bulionu warzywnego lub drobiowego.
Dzięki temu, nie zabijemy delikatnego smaku szparagów.
Szparagi gotujemy w bulionie do miękkości - przez około 10 minut.
Następnie całość rozdrabniamy na gładką masę za pomocą blendera.
Jeśli krem jest zbyt gęsty, możemy podlać go odrobiną bulionu.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ząbki czosnku drobno szatkujemy, następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię.
Zawartość patelni intensywnie mieszamy przez kilkanaście sekund, uważając aby nie przypalić czosnku.
Powinien on, uwolnić swój aromat i zmniejszyć intensywność smaku.
Kilka listków oregano drobno szatkujemy, mieszamy z czosnkiem i odrobiną oliwy.
Każdą porcję kremu podajemy z łyżeczką czosnkowo - ziołowej oliwy.
W rondlu roztapiamy masło.
Szparagi obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki - około 2 cm każdy.
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone szparagi i podsmażamy je przez około 5-6 minut.
Następnie zawartość rondla podlewamy odrobiną bulionu.
Ważne, aby bulion był mało "intensywny"...
Najlepiej jeśli, użyjemy bulionu warzywnego lub drobiowego.
Dzięki temu, nie zabijemy delikatnego smaku szparagów.
Szparagi gotujemy w bulionie do miękkości - przez około 10 minut.
Następnie całość rozdrabniamy na gładką masę za pomocą blendera.
Jeśli krem jest zbyt gęsty, możemy podlać go odrobiną bulionu.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ząbki czosnku drobno szatkujemy, następnie wrzucamy je na rozgrzaną patelnię.
Zawartość patelni intensywnie mieszamy przez kilkanaście sekund, uważając aby nie przypalić czosnku.
Powinien on, uwolnić swój aromat i zmniejszyć intensywność smaku.
Kilka listków oregano drobno szatkujemy, mieszamy z czosnkiem i odrobiną oliwy.
Każdą porcję kremu podajemy z łyżeczką czosnkowo - ziołowej oliwy.
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie, uwielbiam szparagi i taka zupką w sezonie się często zajadam :)
OdpowiedzUsuńZupka była znakomita :)
UsuńA ja wciąż i wciąż przymierzam się do tego kremu :) Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńNo ja pamiętam jak sama długo się przymierzałam do kremowych zup :)
Usuńu mnie właśnie z zieonych szparagów się skończyła z białych się pichci na jutro:)
OdpowiedzUsuńz białych też musi być pyszna :)
Usuń