piątek, 22 maja 2015

Omlet francuski ze szparagami


Kolejna propozycja na pyszne śniadanie!
Śmiało mogę powiedzieć, że było to baaardzo późne śniadanie ;)
Ale właśnie w wolne dni, mogę zaszaleć i przygotować coś specjalnego...

Ostatnio wspomniałam, że jest wiele powodów za które kocham miesiąc Maj...
Szparagi to kolejny powód :)
Dlatego korzystam z tych dobrodziejstw i zajadam ile się da!
Was także zachęcam do przygotowania takiego śniadania...

 

Składniki:



3 jajka
2-3 łyżki mleka
sól, pieprz
2 łyżeczki masła

szparagi 5-6 sztuk
1 mały ząbek czosnku



Przygotowanie:



O szparagach kilka słów napisałam już w zeszłym roku.
Zachęcam do przeczytania tych kilku bardzo cennych rad,
a także do zapoznania się z bardzo smacznym przepisem na szparagi zapiekane w piekarniku.


Szparagi bardzo cienko obieramy, uważając aby ich nie połamać,
następnie odcinamy zdrewniałe końcówki.
W wąskim, wysokim garnku zagotowujemy wodę.
Szparagi, związujemy sznurkiem w słupek i wkładamy na stojąco do garnka z gotującą się wodą.
 Główki szparagów powinny znajdować cię nad powierzchnią wody,
gdyż są one najbardziej delikatną częścią.
Szparagi gotujemy w zależności od ich grubości ( od 6 do 10 minut ).
Starajmy się wybierać i gotować szparagi o zbliżonej grubości.

Gotowe szparagi wyjmujemy z garnka i hartujemy je pod zimną wodą.
Dzięki temu nie zmienią swego pięknego, zielonego koloru...

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku.
Niewielka ilość czosnku delikatnie podkreśli smak całego dania.
Szparagi układamy na rozgrzanej patelni, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Lekko zarumienione szparagi zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Żółtka jajek oddzielamy od białek.
Żółtka delikatnie ucieramy, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy utarte żółtka, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Do masy jajecznej dodajemy odrobinę mleka, całość dokładnie mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię, na której podsmażaliśmy szparagi, wlewamy masę jajeczną.
Całość smażymy kilkanaście sekund bez mieszania,
następnie ściętą masę jajeczną delikatnie przesuwamy za pomocą łopatki.
Na puszysty omlet wrzucamy pokrojone kawałki szparagów, całość składamy na pół.
Gotowy omlet delikatnie zsuwamy z patelni na talerz.

Więcej informacji jak przygotować pyszny i puszysty omlet znajdziecie tutaj.








16 komentarzy:

  1. Fantastycznie puszysty jest omlet. Do tego szparagi... ummm, mniam. Połączyłaś wszystko w bardzo smakowite danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez jestem z frakcji pro szparagowej😄fajnie wyszedł ten omlet!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały :-) no i te szparagi :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna propozycja! Patrząc na zdjęcia i ten puszysty omlet naprawdę zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szparagi przepysznie wyglądają w takim omlecie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. heh, za to lubię blogowanie, zawsze można nauczyć się czegoś nowego, niby nowego, niby nie....ale zawsze poznajemy nowe sposoby podawania choćby szparagów ;)
    fajnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :) czerpanie inspiracji... podglądanie co ktoś miał na talerzu ;)

      Usuń
  7. Bardzo zachęcający omlecik. Puszysty, zieloniutki pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne zdjęcia i wspaniałe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...