Zrobienie takiego likieru trwa zaledwie pół godziny.
Efektem będziecie na pewno mile zaskoczeni :)
Składniki:
50 ml mocnej kawy
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 ml whiskey
200 ml wódki lub 100 ml spirytusu
1 puszka masy kajmakowej
Przygotowanie:
Jeśli masa kajmakowa jest bardzo twarda, możemy dla ułatwienia ogrzać puszkę w gorącej wodzie, tak aby łatwiej się połączyła z pozostałymi składnikami.
Do wysokiego naczynia wlewamy wszystkie płynne składniki...
Kawa musi być wystudzona.
Masę kajmakową dodajemy porcjami do miski i miksujemy, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Gotowy likier rozlewamy do butelek i pozostawiamy w lodówce przez kilka dni do "przegryzienia".
Myślę, że jest to jeden z tych likierów, które bardzo szybko się robi i równie szybko wypija ;)
Kto nie lubi baileysa..... Też kiedyś robiłam podobnie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam Baileys domowy, ale przepis gdzieś się zagubił. Świetnie, że go podałaś i przypomniałaś. Z chęcią zrobię :)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję z bólem, że z kajmakiem nie robiłam. Na razie, ale teraz to już na pewno zrobię :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńOch jakie bajeczne, jeszcze nie robiłam. Zapisałam, skorzystam w przyszłości :)
OdpowiedzUsuńNie sposób odmówić. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńKupię dziś w Auchanie potrzebne składniki i machnę na szybko bo Baileysa uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuń