środa, 9 kwietnia 2014

Domowy likier a'la Baileys


Zrobienie takiego likieru trwa zaledwie pół godziny.
Efektem będziecie na pewno mile zaskoczeni :)



Składniki:


50 ml mocnej kawy
250 ml śmietanki kremówki 30%
200 ml whiskey 
200 ml wódki lub 100 ml spirytusu 
1 puszka masy kajmakowej


Przygotowanie:


Jeśli masa kajmakowa jest bardzo twarda, możemy dla ułatwienia ogrzać puszkę w gorącej wodzie, tak aby łatwiej się połączyła z pozostałymi składnikami.
Do wysokiego naczynia wlewamy wszystkie płynne składniki...
Kawa musi być wystudzona.
Masę kajmakową dodajemy porcjami do miski i miksujemy, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Gotowy likier rozlewamy do butelek i pozostawiamy w lodówce przez kilka dni do "przegryzienia".

Myślę, że jest to jeden z tych likierów, które bardzo szybko się robi i równie szybko wypija ;)






6 komentarzy:

  1. Kto nie lubi baileysa..... Też kiedyś robiłam podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś zrobiłam Baileys domowy, ale przepis gdzieś się zagubił. Świetnie, że go podałaś i przypomniałaś. Z chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznaję z bólem, że z kajmakiem nie robiłam. Na razie, ale teraz to już na pewno zrobię :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och jakie bajeczne, jeszcze nie robiłam. Zapisałam, skorzystam w przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupię dziś w Auchanie potrzebne składniki i machnę na szybko bo Baileysa uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...