W mojej kuchni nic nie może się zmarnować ;)
Do ajerkoniaku potrzebowałam 10 żółtek... żal by było zmarnować białka...
Dlatego raz dwa zabrałam się za przygotowanie kokosanek...
Te odpustowe mogą się schować przy takich zrobionych w domu :)
Składniki:
10 białek
2 żółtka
400 g kokosu
5-6 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Zanim zabierzemy się za ubijanie białek, nastawiamy piekarnik na 175C.
Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, na sztywną pianę.
W tym momencie zmniejszamy obroty miksera.
Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder, oraz żółtka jajek.
Na koniec białka łączymy z kokosem. Całość delikatnie mieszamy.
Masę nakładamy łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kokosanki pieczemy około 15 minut- do momentu kiedy uzyskają piękny złoty kolor.
Uwielbiam kokosanki, Twoje wyglądają fantatycznie więc zapisuję przepis:-)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wyglądają !!! Pyszności !!!
OdpowiedzUsuńw weekend sie z nimi zmierzę, mam nadzieje, ze wyjda :)
OdpowiedzUsuń