niedziela, 28 czerwca 2015

Ciasto marchewkowe


Radość na widok marchewki z natką podobno była równa radości dziecka,
które otrzymało najwspanialszy prezent - no tak już mam :)
Naszła mnie ogromna ochota na ciasto...
Wyjątkowe!
Dziś mogę Wam zaprezentować pyszne ciasto marchewkowe!
Wilgotne ciasto, krem budyniowy z dodatkiem wanilii, duża ilość polewy czekoladowej,
oraz karmelizowane orzechy włoskie...
Rozpusta!


Składniki:



2 szklanki tartej marchewki
1 szklanka mąki tortowej
1,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżeczki mielonego cynamonu


Krem:



2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 laska wanilii
6-7 łyżek mąki krupczatki
200 g masła


Polewa:



0,5 kostki margaryny do wypieków
2-3 łyżki cukru
3-4 łyżki kakao
1 jajko


Orzechy:



100 g orzechów włoskich
2 łyżki masła
3-4 łyżki miodu
1 łyżka cukru


Przygotowanie:


Nie spodziewałam się, że marchewkowe ciasto tak przypadnie mi do gustu...
Znikło w oka mgnieniu ;)
Mam nadzieję, że nie muszę Was przekonywać do skorzystania z przepisu.

Umytą i obraną marchew trzemy na drobnych oczkach tarki.
Jajka ucieramy z cukrem za pomocą miksera, stopniowo dodajemy olej, mąkę, cynamon,
oraz z proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Na koniec masę łączymy z tartą marchewką.

Piekarnik nastawiamy na 180 C ( funkcja termoobieg ).

Ciasto wlewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Całość pieczemy około 40 minut.

W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy.
Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko, dodajemy cukier i rozciętą laskę wanilii - zagotowujemy.
Do gotującego się mleka stopniowo wsypujemy mąkę - całość mieszamy bardzo energicznie,
tak żeby nie powstały grudki.
Masę budyniową przestudzamy.
Masło ucieramy za pomocą miksera, stopniowo dodajemy wystudzony budyń.

Ciasto marchewkowe przecinamy wzdłuż, dzieląc je na dwa placki.
Placki przekładamy kremem i odstawiamy do lodówki.

Polewę na ciasto przygotowujemy według przepisu, który znajduje się  tutaj.

Orzechy włoskie drobno siekamy nożem.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy orzechy, cukier i miód.
Całość przesmażamy przez kilka minut na małym ogniu.
Lekko przestudzoną masą orzechową dekorujemy wierz ciasta.

 Ciasto ponownie wkładamy do lodówki, na około 2-3 godziny.









23 komentarze:

  1. Agatko wspaniałe ciacho, bardzo lubię dodatek marchewki w słodkościach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był mój marchewkowy debiut :-) ale na pewno jeszcze nie raz przygotuję ciasto marchewkowe :-)

      Usuń
  2. Ślinka cieknie na sam widok. Piekłam już ciasta marchewkowe i wiem że są smaczne. A Ty zrobiłaś taki wspaniały tort. To dopiero musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie był przepyszny :-) od tych słodkości turlałam się przez całą niedzielę :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam ciasto marchewkowe, obowiązkowo na jesień zawsze się pojawia, zdjęcia są naprawdę przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Bardzo smakowicie wygląda twoje, ja zazwyczaj robię swoje tylko z kremem z kaszy mannej i tyle :) A twoje to już prawdziwy tort :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To było ciasto marchewkowe wersja "na bogato" :-)

      Usuń
  5. ja też kupuję z natką, choć zapewne wychodzi drożej, ale nie mogę się nacieszyć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ta natka to takie małe wariactwo :)

      Usuń
  6. wygląda smakowicie , bardzo lubię marchewkowe ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto świetne, no i zdjęcia też :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wykwintne ciasto marchewkowe :) - prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto marchewkowe, jednak w podobnym wydaniu nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  10. Nieprawdopodobna rozpusta (; wspaniałe ciasto (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż sama się dziwię, że tak zaszalałam :)

      Usuń
  11. Ciasta marchewkowe są wspaniałe i wilgotne :) zjadłybyśmy od razu połowę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj połowy to chyba jednak nieee ;) orzechy i polewa są dość słodkie...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...