Znakomita propozycja obiadowa na upalne dni :)
Filet z dorsza zapieczony z świeżym koperkiem i odrobiną czosnku na pergaminie...
Doprawiony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Jako dodatek młode ziemniaki ugotowane w mundurkach.
Taaak - nie mogłam się oprzeć, kiedy zobaczyłam na straganie młode ziemniaki!
To była trafna decyzja.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje moja dzisiejsza propozycja na rybkę :)
Filet z dorsza zapieczony z świeżym koperkiem i odrobiną czosnku na pergaminie...
Doprawiony świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Jako dodatek młode ziemniaki ugotowane w mundurkach.
Taaak - nie mogłam się oprzeć, kiedy zobaczyłam na straganie młode ziemniaki!
To była trafna decyzja.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje moja dzisiejsza propozycja na rybkę :)
Składniki:
filety z dorsza
czosnek- jeden ząbek na porcję ryby
koperek
świeżo zmielony kolorowy pieprz
500 g młodych ziemniaków
2-3 łyżki masła
oliwa
Przygotowanie:
Wyszorowane młode ziemniaki wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy do miękkości.
Filet z dorsza porcjujemy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem z obu stron.
Na rozgrzanej patelni układamy pergamin.
Delikatnie skrapiamy go oliwą, następnie układamy kawałki dorsza.
Rozgnieciony ząbek czosnku, oraz odrobinę koperku kładziemy obok dorsza.
Mają nadać rybie lekki posmak- a nie zdominować ją swym aromatem.
Filety zapiekamy na pergaminie z obu stron przez kilka minut.
Dorsza podajemy z młodymi ziemniakami.
Ziemniaki nacinamy, w nacięcia wkładamy kawałki masła.
Z wierzchu posypujemy koperkiem.
Delikatnie skrapiamy go oliwą, następnie układamy kawałki dorsza.
Rozgnieciony ząbek czosnku, oraz odrobinę koperku kładziemy obok dorsza.
Mają nadać rybie lekki posmak- a nie zdominować ją swym aromatem.
Filety zapiekamy na pergaminie z obu stron przez kilka minut.
Dorsza podajemy z młodymi ziemniakami.
Ziemniaki nacinamy, w nacięcia wkładamy kawałki masła.
Z wierzchu posypujemy koperkiem.
Pyszny, lekki obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, w dodatku bez soli, super:)
OdpowiedzUsuńSól powoduje, że ryba puszcza wodę- dlatego zamiast ładnego kawałka ryby często robi się nam "rybia papka"
UsuńZresztą w tej propozycji pieprz czosnek i koperek wystarczają całkowicie :)
Oczywiście, że smaczny obiad. Ryba i młode ziemniaczki to obowiązkowy obiad na lato. Zapachniało aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńNo wcale mnie to nie dziwi, bo zapach był nieziemski ;)
UsuńAgatko pyszna propozycja na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńTo na pewno jest pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńCudnie wyszedł :) I zarumieniony i z koperkiem, pyszności.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Toba w 100% :-)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńbardzo apetyczna !!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńmatko, ale wymyśliłaś <3 fantastycznie, prosto,klasyk!
OdpowiedzUsuńHahaha :-) rozbawiłaś mnie :-) te "klasyki" są najsmaczniejsze :-)
UsuńTeż niedawno robiłam dorsza! Pyszna rybka!
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaczki i taka rybka - to musiało przepysznie smakować! :)
OdpowiedzUsuńA to tylko zwykła rybka :-) była przepyszna!
OdpowiedzUsuńDorsza bardzo lubię, twoja rybka pyszna :))
OdpowiedzUsuń