Nie spodziewałam się, że zrobienie domowego majonezu to kwestia kilku minut...
Pomijając fakt, że pierwsza próba mi nie wyszła- sama nie wiem dlaczego tak się stało ;)
Za to, za drugim razem majonez był gotowy w 2 minuty :)
A ile radości było z tego powodu :)
Majonez wyszedł gęsty i hmmm bardzo smaczny...
Składniki:
2 żółtka ( jajka powinny być świeże i sparzone gorącą wodą )
250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
pół łyżeczki musztardy
łyżeczka soku z cytryny
łyżka octu ( ja dodałam około 15 ml, gdyż użyłam słabszego octu jabłkowego )
pieprz i sól- do smaku
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy przy pomocy blendera lub miksera na gładką masę.
Kiedy żółtka zaczną gęstnieć, dodajemy musztardę i kilka kropel oleju.
W trakcie ubijania stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej.
W międzyczasie dodajemy ocet, sok z cytryny oraz pieprz i sól.
Ważne jest, aby majonez był ubijany bez przerwy stałą prędkością.
Czytając stare książki kucharskie mojej mamy dowiedziałam się, że dobrze jest, gdy wszystkie składniki mają taką samą temperaturę.
Bardzo dobry majonez -wypróbowałam :)
OdpowiedzUsuńTakie własne majonezy są najlepsze :D Uwielbiam
OdpowiedzUsuń