czwartek, 16 stycznia 2014

Domowy majonez


Nie spodziewałam się, że zrobienie domowego majonezu to kwestia kilku minut...
Pomijając fakt, że pierwsza próba mi nie wyszła- sama nie wiem dlaczego tak się stało ;) 
Za to, za drugim razem majonez był gotowy w 2 minuty :)
A ile radości było z tego powodu :)
Majonez wyszedł gęsty i hmmm bardzo smaczny...




Składniki:


2 żółtka ( jajka powinny być świeże i sparzone gorącą wodą )
250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 
pół łyżeczki musztardy
łyżeczka soku z cytryny
łyżka octu ( ja dodałam około 15 ml, gdyż użyłam słabszego octu jabłkowego )
pieprz i sól- do smaku


Przygotowanie:


Żółtka ucieramy przy pomocy blendera lub miksera na gładką masę.
Kiedy żółtka zaczną gęstnieć, dodajemy musztardę i kilka kropel oleju.
W trakcie ubijania stopniowo, cienkim strumieniem dolewamy olej.
W międzyczasie dodajemy ocet, sok z cytryny oraz pieprz i sól. 
Ważne jest, aby majonez był ubijany bez przerwy stałą prędkością.

Czytając stare książki kucharskie mojej mamy dowiedziałam się, że dobrze jest, gdy wszystkie składniki mają taką samą temperaturę. 





2 komentarze:

  1. Bardzo dobry majonez -wypróbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie własne majonezy są najlepsze :D Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...