sobota, 18 stycznia 2014

Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym


Kolejne z dań, które kiedyś wzbudzało we mnie wstręt...
A dziś zajadała się nim moja siostra- gdyby nie mały podstęp pewnie nawet by go nie tknęła :)
A tak zjadła, pochwaliła i zapytała co to takiego... :)



Składniki:


4 ozory wieprzowe
1 marchew
1 pietruszka
por
1 cebula
2 liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
2 łyżki oleju
3-4 łyżki tartego chrzanu
200 ml śmietany 18%

Przygotowanie:


Ozory dokładnie myjemy, następnie wrzucamy je do garnka, dodajemy warzywa oraz przyprawy.
Całość zalewamy gorącą wodą i gotujemy na średnim ogniu.
Kiedy ozory zmiękną ( po około godzinie gotowania ), wyjmujemy je z garnka i studzimy.
Wystudzone ozory obieramy ze "skóry", wycinamy gruczoły ślinowe i ewentualnie odkrawamy elementy z zastygłą krwią.
Mięso wrzucamy ponownie do wywaru i gotujemy jeszcze przez około 30 minut.
Ugotowane ozorki kroimy na plastry.
Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę. 
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w plastry mięso, następnie zalewamy wywarem powstałym z gotowania ( około 300 ml ). Na koniec dodajemy chrzan i śmietanę. 
Całość gotujemy na średnim ogniu około 15 minut.
Sos możemy zagęścić odrobiną mąki.
Ozorki podajemy z kaszą.





5 komentarzy:

  1. Mmmm te ozorki i ta kasza. Mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam takie przeczucie Elu, że Ty docenisz to danie :)

      Usuń
    2. Nigdy nie jadłem ozorków, koniecznie muszę spróbować, dzięki za przepis, pozdrawiam.

      Usuń
  2. Nie wycinasz Agato ślinianek? ;)
    Ozorki to jest danie dość, że tak powiem kontrowersyjne - ja lubię, mój partner też a dzieci wręcz nienawidzą a nasze wręcz nienawidzą :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...