Lekki smaczny deser noworoczny.
Wykorzystałam do niego pozostałości szampana z Sylwestrowej nocy :)
Składniki:
750 ml śmietany kremówki 36%
100 g wiórek kokosowych
2-3 łyżki cukru pudru
kilka kropli ekstraktu z wanilii
kilka kropli ekstraktu z wanilii
5 łyżeczek żelatyny + 3/4 szklanki gorącej wody
Sos:
200 ml szampana / wina musującego
5-6 łyżek miodu
5 mandarynek
6-7 kostek czekolady + 20 ml mleka na polewę
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru.
W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, następnie studzimy. ( Jeśli mamy ochotę na inny smak pianki- zamiast żelatyny możemy dodać owocową galaretkę. )
Letnią żelatynę oraz wiórki kokosu dodajemy do kremówki i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną folią i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Cząstki mandarynek obieramy z białej skórki.
Owoce wrzucamy na patelnię, zalewamy je szampanem lub winem musującym oraz miodem.
Całość gotujemy na małym ogniu tak aby zredukować nadmiar płynu.
Czekoladę wraz z mlekiem gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając.
Gotową piankę pokrywamy z wierzchu polewą czekoladową.
Obok podajemy kawałki mandarynki wraz z sosem.
Ciekawy deser i apetyczny!.
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemny blog. Wpisałam się na listę obserwatorów. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) pozdrawiam
UsuńWygląda szałowo :)
OdpowiedzUsuńAgatko, oczarowała mnie ! muszę zrobić !
OdpowiedzUsuńEwa koniecznie wypróbuj :) deser wyszedł znakomicie :)
UsuńIdealny deser po Świętach i Sylwestrze...potrzeba czegoś lekkiego i jednocześnie pysznego :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :) i zapraszam do siebie:
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Woooww ale bosko wygląda ! Chyba powinnam mieć zakaz wstępu w etykietę 'desery' bo moje ślinianki oszalały :D !
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to czytać :) zwłaszcza, że mam tak samo jak widzę jakieś smakołyki :)
Usuńpozdrawiam