Sałatka, której nie może zabraknąć na moim stole przy okazji różnych uroczystości.
Uwielbiana przeze mnie!
Warto wypróbować :)
Składniki:
300 g szynki konserwowej
3-4 ogórki konserwowe
1 duża cebula
4-5 jajek ( ugotowanych na twardo )
ketchup
300 g żółtego sera
1 puszka kukurydzy
majonez
około 1/4 kapusty pekińskiej
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na dno miski tworząc pierwszą warstwę.
Ważne aby miska miała taką samą średnicę na każdej wysokości, tak aby wszystkie warstwy były jednakowe.
Ogórki konserwowe drobno kroimy, odsączamy nadmiar wody i układamy na warstwie szynki.
Następnie siekamy drobno cebulę i wrzucamy ją do miski tak aby pokryła ogórki.
Ugotowane jajka rozdrabniamy i kładziemy na cebulę.
Jajka pokrywamy warstwą ketchupu, starając się aby była ona równomiernie rozprowadzona.
Żółty ser trzemy na dużych okach tarki i posypujemy nim warstwę ketchupu.
Kukurydzę odsączamy z zalewy, wysypujemy ją na ser i pokrywamy majonezem.
Z wierzchu sałatkę posypujemy posiekaną kapustą pekińską.
Sałatka powinna trafić na minimum dwie godziny do lodówki, tak aby wszystkie składniki się "przegryzły".
Na imprezę idealna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTa sałatka musi być pyyyyszna :) koniecznie zapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Agatko- mam nadzieję, że zachwyci Cię tak samo jak mnie zachwyca od kilku lat :)
UsuńPięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie :))
OdpowiedzUsuńJest pyszna robiłam już kilka razy i wszystkim zawsze smakowała :)
OdpowiedzUsuń