wtorek, 11 lutego 2014

Sałatka warstwowa


Sałatka, której nie może zabraknąć na moim stole przy okazji różnych uroczystości. 
Uwielbiana przeze mnie!
Warto wypróbować :)



Składniki:


300 g szynki konserwowej
3-4 ogórki konserwowe
1 duża cebula
4-5 jajek ( ugotowanych na twardo )
ketchup
300 g żółtego sera
1 puszka kukurydzy
majonez
około 1/4 kapusty pekińskiej 

Przygotowanie:


Szynkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na dno miski tworząc pierwszą warstwę.
Ważne aby miska miała taką samą średnicę na każdej wysokości, tak aby wszystkie warstwy były jednakowe.
Ogórki konserwowe drobno kroimy, odsączamy nadmiar wody i układamy na warstwie szynki.
Następnie siekamy drobno cebulę i wrzucamy ją do miski tak aby pokryła ogórki.
Ugotowane jajka rozdrabniamy i kładziemy na cebulę.
Jajka pokrywamy warstwą ketchupu, starając się aby była ona równomiernie rozprowadzona.
Żółty ser trzemy na dużych okach tarki i posypujemy nim warstwę ketchupu.
Kukurydzę odsączamy z zalewy, wysypujemy ją na ser i pokrywamy majonezem.
Z wierzchu sałatkę posypujemy posiekaną kapustą pekińską.
Sałatka powinna trafić na minimum dwie godziny do lodówki, tak aby wszystkie składniki się "przegryzły".







5 komentarzy:

  1. Na imprezę idealna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka musi być pyyyyszna :) koniecznie zapisuję do wypróbowania.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko- mam nadzieję, że zachwyci Cię tak samo jak mnie zachwyca od kilku lat :)

      Usuń
  3. Pięknie się prezentuje, aż ślinka cieknie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest pyszna robiłam już kilka razy i wszystkim zawsze smakowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...