Obiad, który nie wymaga od nas dużego wysiłku...
Czyli to co lubię najbardziej :)
Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują!
Składniki:
Świeży filet z łososia ( 1 kg na około 4-5 porcji )
1 duży por
pęczek szczypiorku lub zielonej cebulki
sok z około 1/4 cytryny
sól, kolorowy pieprz
oliwa bazyliowa ( 2-3 łyżki )
dodatki: ziemniaki i fasolka szparagowa
Przygotowanie:
Filet z łososia dzielimy na porcje, następnie posypujemy go z obu stron solą i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
Tak przygotowanego łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220C i pieczemy około 20 minut
( wszystko zależy od grubości fileta ).
Najlepiej jeśli łososia będziemy piec z użyciem funkcji górnej grzałki / grillowania. Unikajmy termoobiegu, który wysusza potrawy.
W międzyczasie kroimy por w cienkie plastry.
Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i polewamy odrobiną oliwy ( dobrze jest użyć smakowej- Ja dodałam z drobinkami bazylii ).
Por dusimy około 5-6 minut, uważając aby się nie zarumienił.
Po tym czasie skrapiamy go sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę lub szczypior.
Całość mieszamy i zdejmujemy z palnika.
Łososia proponuję podać z gotowaną fasolką szparagową i pieczonymi ziemniakami w mundurkach.
Wyszorowane ziemniaki zawijamy w foli aluminiowej i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny.
Gotowego łososia przed podaniem pokrywamy "kołderką" z pora.
Uwielbiam łososia! Świetny pomysł na obiad, na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńrewelacyjny obiad, pycha :-)
OdpowiedzUsuńMówiąc nieskromnie- wyglądał i smakował rewelacyjnie ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUbóstwiam łososia, ale takiego jeszcze nie jadłam... czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:
http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/
Koniecznie wypróbuj ten przepis :)
Usuń