Serca drobiowe można bardzo łatwo i szybko przygotować.
Jeśli dodamy do nich pieczarki i całość podamy z kaszą jaglaną- możemy uzyskać
bardzo smaczne i sycące danie.
Składniki:
0,5 kg serc drobiowych ( ja kupiłam indycze )
300-400 g pieczarek
200 ml śmietany 18%
2 cebule
natka pietruszki
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Serca dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. W rondlu roztapiamy masło i wrzucamy do niego pokrojoną w piórka cebulę.
Cebulę smażymy na słoty kolor, następnie dodajemy pokrojone serca.
Serca smażymy z każdej strony, po czym zmniejszamy płomień. Rondel przykrywamy i całość dusimy około 10 minut.
W międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy je w plastry.
Pieczarki wrzucamy do rondla i dusimy około 10 minut ( do momentu aż zmiękną ).
Na koniec dodajemy śmietanę, oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Serca podałam z gotowaną kaszą jaglaną.
Z wierzchu danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dziękuję za zaproszenie :)
OdpowiedzUsuńGotowałem, smaczne i proste w przygotowaniu danie
OdpowiedzUsuńLux przepis.piotr
OdpowiedzUsuń