Co robicie, kiedy zostanie Wam kawałek pieczeni z obiadu?
A co z mięsem na którym ugotowaliście niedzielny rosół?
W moim domu odkąd pamiętam właśnie takie "resztki obiadowe" przeznacza się na zrobienie farszu na gołąbki lub krokiety :)
Składniki:
1,5 kg mielonego mięsa ( najlepiej wieprzowo- wołowe )
400-500 g ryżu
1 duża kapusta biała
30 g wędzonej słoniny
2 duże cebule
2 puszki całych pomidorów
2-3 łyżki oliwy ( np. z dodatkiem bazylii )
200 ml rosołu
sól, pieprz
2-3 łyżki śmietany 18%
suszona bazylia i oregano
Przygotowanie:
Kapustę obgotowujemy, tak aby liście zrobiły się miękkie i żeby łatwiej nam było je odrywać.
Najlepiej przygotować je na dzień przed planowanym robieniem gołąbków- dzięki temu zyskamy na czasie.
W przypadku kiedy używamy surowego mięsa, należy je przesmażyć i ostudzić.
Zmielone mięso mieszamy z ugotowanym ryżem ( najlepiej jeśli farsz będzie zawierał więcej mięsa- a przynajmniej pół na pół ).
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę, następnie wytapiamy ją i dodajemy 1 poszatkowaną cebulę.
Kiedy cebula się zarumieni, zawartość patelni dodajemy do farszu.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy przegnieciony przez praskę czosnek.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Gotowy farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy.
( Farsz jest idealnie przygotowany jeśli składniki się nie rozsypują )
Gołąbki ciasno układamy na blasze piekarnika i pieczemy do miękkości w temperaturze około 160C.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy.
Nawet latem mamy problem z kupnem naprawdę słodkich pomidorów, dlatego Ja często używam pomidorów z puszki.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy z dodatkiem oliwy.
Pomidory wraz z zalewą dodajemy do przesmażonej cebuli, następnie wszystko rozdrabniamy przy pomocy blendera.
Sos zagotowujemy- jeśli jest zbyt gęsty możemy dolać do niego trochę rosołu.
Na koniec sos doprawiamy bazylią i oregano.
Możemy też zabielić go odrobiną kwaśnej śmietany.
uwielbiamy gołąbki :-)
OdpowiedzUsuńpysznosci :)
OdpowiedzUsuńO matko !!!! Moje ulubione danie !!!! :-P Ale mi smaku narobiłaś !
OdpowiedzUsuńP.s Piękne zdjęcia :D
Pozdrawiam
kassiiaa.blogspot.com
Takie jest moje zadanie- rozbudzić Wasze zmysły i nakłonić do ugotowania ulubionych dań :)
Usuńpozdrawiam serdecznie :)