Delikatne i soczyste... Polędwiczki wieprzowe!!!
Towarzyszył im dzisiaj wiśniowo-miętowy sos, oraz młode ziemniaki...
Składniki:
2-3 polędwiczki wieprzowe
3 gałązki świeżego rozmarynu
150 ml czerwonego wytrawnego wina
50 ml oleju ziołowego
sól
kolorowy pieprz
Sos:
300-400 g wydrylowanych wiśni
3 gałązki świeżej mięty
2-3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy na mniejsze porcje i lekko nacinamy.
Z oleju, wina oraz rozmarynu przygotowujemy marynatę, do której wkładamy polędwiczki.
Mięso zalane marynatą wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
W międzyczasie musimy wydrylować wiśnie.
3/4 z nich rozdrabniamy za pomocą blendera, resztę pozostawiamy w całości.
Wiśnie zagotowujemy i odparowujemy z nadmiaru soku.
Rozgrzewamy patelnię do grillowania.
Wyjmujemy polędwiczki z marynaty, posypujemy z obu stron solą oraz świeżo zmielonym pieprzem,
następnie układamy na rozgrzanej patelni.
Polędwiczki smażymy z każdej strony na lekko rumiany kolor
( przez około 5-6 minut z jednej strony-wszystko zależy od grubości kawałka ).
Jeśli nie jesteśmy pewni czy nasze polędwiczki są już gotowe,
najlepiej naciąć kawałek mięsa i sprawdzić jak wygląda w środku.
Polędwiczki powinny być lekko różowe.
I tu powinniśmy zakończyć czynności związane z przygotowaniem polędwiczek...
Niestety w moim domu nie każdy przepada za tak przygotowanym mięsem...
Dlatego kilka kawałków mięsa wkładam do garnka, zalewam marynatą i duszę pod przykryciem
przez około 12-15 minut.
Sos wiśniowy wylewamy na patelnię na której smażyło się mięso ( tak, żeby przeszedł jego aromatem ).
Dodajemy miód i gałązki mięty.
Całość przesmażamy kilka minut.
Gotowe polędwiczki układamy na talerzu i polewamy sosem wiśniowym.
Sos możemy też podać w sosjerce.
Agatko, to moje smaki! Polędwiczki i rozmaryn. A ten sos? Mniam, mniam. Smacznie zrobiłaś i pięknie podałaś :)
OdpowiedzUsuńSos wiśniowy wspaniale komponował się z polędwiczką... Zwłaszcza z dodatkiem mięty...
Usuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńCudowny obiadek!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście był cudowny :)
Usuń