Kolejna porcja słodkości...
Jakież było moje zaskoczenie, kiedy wyczytałam w przepisie, że do ciasta dodaje się bułki...
Pierwsza myśl - bleee
Odszczekuję owe "bleee"
Ciasto wyszło rewelacyjne!
Jakież było moje zaskoczenie, kiedy wyczytałam w przepisie, że do ciasta dodaje się bułki...
Pierwsza myśl - bleee
Odszczekuję owe "bleee"
Ciasto wyszło rewelacyjne!
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
2 duże czerstwe bułki ( typu kajzerka )
3 szklanki mleka
100 g wiórków kokosowych
1 kostka masła
0/5 kostki Palmy z murzynkiem
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,5 szklanki cukru
Posypka:
100 g wiórków kokosowych
1,5 łyżki masła
0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Biszkopt przygotowujemy według przepisu, który znajduje się tutaj.
Szklankę mleka, 0,5 szklanki cukru, 100 g wiórków kokosowych
oraz cukier wanilinowy zagotowujemy w garnku.
Całość gotujemy 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu.
Masę pozostawiamy do wystygnięcia.
Bułki zalewamy dwoma szklankami mleka i zostawiamy do czasu, aż całkowicie zmiękną.
Masło i Palmę z murzynkiem ucieramy za pomocą miksera.
Namoczone bułki łączymy z masą kokosową.
Masę kokosową dodajemy stopniowo do ucieranego masła.
Biszkopt przecinamy wzdłuż, tak aby powstały dwa placki.
Krem dzielimy na pół.
Pierwszą część biszkoptu pokrywamy kremem,
następnie kładziemy drugą część biszkoptu i smarujemy pozostałą częścią kremu.
Na patelnie kładziemy 1,5 łyżki masła, cukier oraz wiórki kokosowe.
Całość prażymy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Kokos powinien uzyskać złocisty kolor.
Gotową posypką posypujemy ciasto i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto piękne musi być pyszne, puszyste :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wygląda pięknie i apetycznie...Uwielbiam wiórki kokosowe, więc to ciasto zdecydowanie dla mnie...Muszę koniecznie kiedyś go zrobić...
OdpowiedzUsuńTeż robiłam to ciasto . Poleciła mi je teściowa mojej sąsiadki, która piecze je już od ładnych kilku lat :) Zdjęcia nie ma, bo zniknęło bardzo szybko, takie jest pyszne :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńfantastica torta!!! bravissima!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wyjadać ten krem prosto z miski :) A u mnie w domu dodatkowo blaty ciasta smaruje się warstwą dżemu z czarnej porzeczki i dopiero kładzie się masę, polecam wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto! :)
Robię bardzo często to ciasto i muszę przyznać że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerza. Polecam naprawdę warto je zrobić :)
OdpowiedzUsuńAle super ciasto!!! Wyglada smakowicie i na pewno świetnie smakuje! wypróbuje niebawem :)
OdpowiedzUsuńulubione ciasto mojej córki, tanie, szybkie i super pyszne!!!! Polecam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto �� tylko mam troszeczkę inny przepis��
OdpowiedzUsuńWitam ja mam jedno pytanie odnośnie przygotowywania kremu czy ta bułka namoczona w mleku musi być odciśnięte Czy trzeba ją dodać razem z tym mlekiem
OdpowiedzUsuń