Sałatka, którą przygotujemy w 15 minut...
Kolejna sałatka, która poratuje nas jeśli zawitają w naszym domu niespodziewani goście...
Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ( 2 x 200 g )
mała kapusta Pekińska
1 łyżka majonezu
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
2 gałązki świeżej bazylii
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
Przygotowanie:
Fasolę oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Kapustę Pekińską drobno szatkujemy i wrzucamy do miski.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do pozostałych składników.
Świeżą bazylię i ząbki czosnku drobno siekamy.
Wszystkie składniki przeznaczone na sos dokładnie ze sobą mieszamy.
Sałatkę polewamy sosem, dodajemy łyżkę majonezu i dokładnie mieszamy.
Sałatkę podajemy schłodzoną.
Oj, już głodnieję :) Przepysznie wygląda ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńWygląda super:) Bardzo lubię wszelkie warianty sałatek z tuńczykiem:)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam tuńczyka :) zwłaszcza w sosie własnym...
Usuń