Znane w każdym regionie Polski pod inną nazwą...
Kluski na parze idealnie sprawdzają się jako letnia propozycja obiadu, podwieczorku a nawet kolacji.
Składniki:
600-700 g mąki pszennej
4 żółtka jajek
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
300 ml mleka
100 g roztopionego masła
Dodatkowo:
jogurt naturalny, przesmażone jagody z odrobiną cukru lub roztopione masło + cukier
Przygotowanie:
Z drożdży, łyżki cukru, kilku łyżek mąki i 1/2 szklanki ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn.
Rozczyn powinien przypominać gęstością kwaśną śmietanę.
Żółtka jajek ucieramy z cukrem.
Kiedy rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z mąką i utartymi żółtkami.
Ciasto dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy resztę ciepłego mleka oraz roztopione masło.
Ciasto ponownie wyrabiamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto delikatnie rozwałkowujemy i wykrawamy w nim kółka,
używając do tego szklanki lub kubka.
W garnku zagotowujemy wodę, na garnek nakładamy gazę
i zawiązujemy ją tak aby pozostała napięta.
Gotowe kluski układamy na gazie, przykrywamy drugim garnkiem i gotujemy około 10 minut.
Gotowe kluski podajemy z dodatkiem jogurtu i przesmażonych jagód,
lub z roztopionym masłem i cukrem.
uwielbiam pampuchy:d
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kluchy. Robię podobnie jak Ty. I też z sosem na słodko. Smakowicie wyglądają z jagodami. Mniam.... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńjedno z tych dań, które pojawiały się na stole u mnie w domu w wakacje. jedno z tych kojarzących się z dzieciństwem.
OdpowiedzUsuńa nigdy nie starałam się ich odtworzyć. ciekawe, czemu... chyba po prostu o nich zapomniałam : )
... i nabrałam apetytu na nie. dzięki :)