Nie ma nic lepszego od drożdżowego ciasta z sezonowymi owocami...
Mogłabym się nim zajadać cały czas :)
Nawet nie wiem kiedy zniknęła połowa ciasta...
Składniki:
500 g mąki pszennej
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g roztopionego masła
4 żółtka jajek
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
1/3 kostki masła
Owoce:
300- 400 g wydrylowanych wiśni.
400 g jagód
Przygotowanie:
Z 1/3 porcji ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i odrobiny mąki przygotowujemy rozczyn.
Rozczyn odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąkę, resztę mleka, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy.
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie łączymy wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę.
Całość zagniatamy palcami do momentu, kiedy powstanie kruszonka ( grudki ciasta ).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę.
Następnie układamy na nim owoce, z wierzchu posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 200C funkcja termoobieg )
i pieczemy około 25-30 minut ( do momentu kiedy kruszonka lekko się zarumieni ).
Ciasta drożdżowe wygrywają nad innymi tym, że pachnie nimi cały dom. Kiedy patrzę na Twoje zdjęcia z tym smacznym ciastem, wyobrażam sobie jak musiało pachnieć i smakować. A do tego taka wspaniała kruszonka:) Ummmm... kupiłaś mnie tym :)
OdpowiedzUsuńJa to potrafię wyjadać z miski jeszcze surowe ciasto drożdżowe :)
UsuńUwielbiam ciasto drożdżowe i mogę je jeść na śniadanie, obiad i kolację :)
Drożdżowe-moje ulubione. Jeszcze ta kruszonka i pełno owoców :)
OdpowiedzUsuńKapitalne zdjęcia, ciasto też robiłam ostatnio jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) takie ciasto drożdżowe z owocami to doskonały dodatek do kawy w upalny dzień :)
UsuńZgadzam się-nie ma lepszego ciasta:-)
OdpowiedzUsuńtakie ciasta drożdżowe są najsmaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńMasz rację :) proste i smaczne!
Usuń