wtorek, 18 listopada 2014

Kapuśniak


Jeśli kapuśniak - to tylko zrobiony z kapusty ukiszonej przez nas samych...
To właśnie dobrze ukiszona kapusta nadaje wspaniały smak naszej zupie!
Do tego kawałek wędzonki... Kości, żeberka - pełna dowolność.
Talerz gorącego kapuśniaku na pewno rozgrzeje nas w tak deszczową pogodę...


Składniki:



600- 700 g kiszonej kapusty
wędzone kości lub żeberka wieprzowe
5-6 ziemniaków
1 marchew
1 pietruszka
domowa przyprawa do zupy
 ziele angielskie, liście laurowe
pieprz



Przygotowanie:



Wędzonkę zalewamy wodą, zagotowujemy i dodajemy przyprawy.
Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru.
Kiedy warzywa zmiękną, do garnka wrzucamy poszatkowaną kiszoną kapustę.
Jeśli kapustę dodamy zbyt wcześnie -  będziemy mieć problem z dogotowaniem warzyw.
Całość gotujemy jeszcze przez około 15-20 minut.

Jeśli chcemy, kapuśniak możemy zagęścić zasmażką - wszystko zależy
od gęstości naszej zupy.

Kapuśniak możemy podać z kawałkami wędzonego mięsa.







3 komentarze:

  1. Pyszny kapuśniak. Najlepszy właśnie gotowany na żeberkach :) Agatko narobiłaś mi smaka na taką właśnie zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry kapuśniaczek - to jest to co wszyscy kochają! :) Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym zjadła taką porcyjkę... mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...