Jeśli kapuśniak - to tylko zrobiony z kapusty ukiszonej przez nas samych...
To właśnie dobrze ukiszona kapusta nadaje wspaniały smak naszej zupie!
Do tego kawałek wędzonki... Kości, żeberka - pełna dowolność.
Talerz gorącego kapuśniaku na pewno rozgrzeje nas w tak deszczową pogodę...
To właśnie dobrze ukiszona kapusta nadaje wspaniały smak naszej zupie!
Do tego kawałek wędzonki... Kości, żeberka - pełna dowolność.
Talerz gorącego kapuśniaku na pewno rozgrzeje nas w tak deszczową pogodę...
Składniki:
600- 700 g kiszonej kapusty
wędzone kości lub żeberka wieprzowe
5-6 ziemniaków
1 marchew
1 pietruszka
domowa przyprawa do zupy
ziele angielskie, liście laurowe
pieprz
Przygotowanie:
Wędzonkę zalewamy wodą, zagotowujemy i dodajemy przyprawy.
Warzywa obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru.
Kiedy warzywa zmiękną, do garnka wrzucamy poszatkowaną kiszoną kapustę.
Jeśli kapustę dodamy zbyt wcześnie - będziemy mieć problem z dogotowaniem warzyw.
Całość gotujemy jeszcze przez około 15-20 minut.
Jeśli chcemy, kapuśniak możemy zagęścić zasmażką - wszystko zależy
od gęstości naszej zupy.
Kapuśniak możemy podać z kawałkami wędzonego mięsa.
Pyszny kapuśniak. Najlepszy właśnie gotowany na żeberkach :) Agatko narobiłaś mi smaka na taką właśnie zupę :)
OdpowiedzUsuńDobry kapuśniaczek - to jest to co wszyscy kochają! :) Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńale bym zjadła taką porcyjkę... mniam!
OdpowiedzUsuń