niedziela, 9 listopada 2014

Kotlety cielęce z sosem grzybowym


Kotlety cielęce otoczone aromatem leśnych grzybów to idealne połączenie...
Delikatne, soczyste mięso zachwyciło domowników!
Dzisiejszy obiad to propozycja dla zabieganych :)
Obiad przygotowałam w pół godziny!


Składniki:



Schab cielęcy z kością ( po 2 kotlety na osobę )
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 plastry jabłka
5-6 suszonych grzybów
2-3 łyżki oliwy
łyżka masła
sól, kolorowy pieprz

Przygotowanie:



Umyte kotlety cielęce osuszamy ręcznikiem, następnie delikatnie nacinamy nożem.
Mięso nacieramy oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Czosnek rozcieramy, a cebulę kroimy w piórka.
Kotlety cielęce obkładamy cebulą i czosnkiem, następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem ( około 150 ml ).
Patelnię nagrzewamy z odrobiną oliwy.
Kotlety układamy na rozgrzanej patelni, smażymy z każdej strony po około 4 minuty.
Pod koniec smażenia, na patelnię wrzucamy cebulę, plastry jabłek oraz odrobinę masła.
Kiedy cebula się zarumieni, dodajemy namoczone grzyby.
Całość dusimy na średnim ogniu przez około 7 minut.










11 komentarzy:

  1. Samo danie rewelacyjne, ale z racji, że nie jadam cielęciny, wykonałabym go z innym mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pogardziłabym takim kotlecikiem ;)))

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Agatko, cielęcina... ummm palce lizać. Pyszności z tymi grzybkami. Obiad na medal:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, nie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam cielęcinę, jakiś milion lat temu, z takim sosem, wspaniałe połącznie, pozdrawiam Agatko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzyby zawsze dodają cudownego smaku i aromatu :)

      Usuń
  5. Uwielbiam cielęcinę . Fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to danie po prostu zwala mnie z nóg, cudo!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykwintnie i szybko :) Uwielbiam takie dania!

      Usuń
  7. Bardzo ładna sztuka mięska Agatko :) wygląda znakomicie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne!!! Dziękuję i pozdrawiam Asia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...