Kotlety cielęce otoczone aromatem leśnych grzybów to idealne połączenie...
Delikatne, soczyste mięso zachwyciło domowników!
Dzisiejszy obiad to propozycja dla zabieganych :)
Obiad przygotowałam w pół godziny!
Delikatne, soczyste mięso zachwyciło domowników!
Dzisiejszy obiad to propozycja dla zabieganych :)
Obiad przygotowałam w pół godziny!
Składniki:
Schab cielęcy z kością ( po 2 kotlety na osobę )
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3 plastry jabłka
5-6 suszonych grzybów
2-3 łyżki oliwy
łyżka masła
sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Umyte kotlety cielęce osuszamy ręcznikiem, następnie delikatnie nacinamy nożem.
Mięso nacieramy oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Czosnek rozcieramy, a cebulę kroimy w piórka.
Kotlety cielęce obkładamy cebulą i czosnkiem, następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem ( około 150 ml ).
Patelnię nagrzewamy z odrobiną oliwy.
Kotlety układamy na rozgrzanej patelni, smażymy z każdej strony po około 4 minuty.
Pod koniec smażenia, na patelnię wrzucamy cebulę, plastry jabłek oraz odrobinę masła.
Kiedy cebula się zarumieni, dodajemy namoczone grzyby.
Całość dusimy na średnim ogniu przez około 7 minut.
Samo danie rewelacyjne, ale z racji, że nie jadam cielęciny, wykonałabym go z innym mięsem.
OdpowiedzUsuńnie pogardziłabym takim kotlecikiem ;)))
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Agatko, cielęcina... ummm palce lizać. Pyszności z tymi grzybkami. Obiad na medal:)
OdpowiedzUsuńpyszności, nie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam cielęcinę, jakiś milion lat temu, z takim sosem, wspaniałe połącznie, pozdrawiam Agatko :)
OdpowiedzUsuńGrzyby zawsze dodają cudownego smaku i aromatu :)
Usuńpyszny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cielęcinę . Fajny przepis ;)
OdpowiedzUsuńto danie po prostu zwala mnie z nóg, cudo!!!!
OdpowiedzUsuńWykwintnie i szybko :) Uwielbiam takie dania!
UsuńBardzo ładna sztuka mięska Agatko :) wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!! Dziękuję i pozdrawiam Asia
OdpowiedzUsuń