Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw...
Idealna na obiad w chłodne, jesienne dni!
Gęsta i sycąca - kto by się jej oparł?
Składniki:
500-600 g wołowiny ( np. udziec )
300-400 g ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
por - korzeń
300 g dyni
gałązka pomidorków koktajlowych
2 małe pikantne papryczki
1 zielona papryka
1 żółta papryka
suszony majeranek
sól, pieprz
czerwona słodka mielona papryka
4 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
olej rzepakowy
300-400 g ziemniaków
1 duża marchew
1 pietruszka
por - korzeń
300 g dyni
gałązka pomidorków koktajlowych
2 małe pikantne papryczki
1 zielona papryka
1 żółta papryka
suszony majeranek
sól, pieprz
czerwona słodka mielona papryka
4 ziarna ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Zanim zabierzemy się za przygotowanie zupy,
ustawiamy piekarnik na temperaturę 200 C ( funkcja górna grzałka ).
Dynię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki dokładnie szorujemy i kroimy w ćwiartki.
Warzywa układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość posypujemy solą, pieprzem, oraz majerankiem - na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut.
W międzyczasie kroimy w kostkę mięso wołowe.
Wołowinę posypujemy mieloną, słodką papryką, oraz solą i pieprzem.
Mięso wrzucamy do rondla na rozgrzany tłuszcz - obsmażamy z każdej strony.
Do rondla dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, oraz pikantne papryczki - całość zalewamy zimną wodą.
Wołowinę dusimy na małym ogniu do miękkości.
Na patelni podsmażamy pokrojony w plastry por,
dodajemy zieloną i żółtą paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Całość smażymy kilka minut, pod koniec dodajemy połówki pomidorów koktajlowych.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka z mięsem.
Po około 20 minutach wrzucamy podsmażoną paprykę...
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zupę zabielamy odrobiną śmietany.
Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Warzywa układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość posypujemy solą, pieprzem, oraz majerankiem - na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.
Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut.
W międzyczasie kroimy w kostkę mięso wołowe.
Wołowinę posypujemy mieloną, słodką papryką, oraz solą i pieprzem.
Mięso wrzucamy do rondla na rozgrzany tłuszcz - obsmażamy z każdej strony.
Do rondla dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, oraz pikantne papryczki - całość zalewamy zimną wodą.
Wołowinę dusimy na małym ogniu do miękkości.
Na patelni podsmażamy pokrojony w plastry por,
dodajemy zieloną i żółtą paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
Całość smażymy kilka minut, pod koniec dodajemy połówki pomidorów koktajlowych.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka z mięsem.
Po około 20 minutach wrzucamy podsmażoną paprykę...
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zupę zabielamy odrobiną śmietany.
Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł, nie wpadłam nigdy na nten przepis. Dodaję do ulubionych, wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńAle kociołek samych pyszności Agatko. Ja jestem chętna na taką zupę. Uważam, że jest doskonała :)
OdpowiedzUsuńKrysiu zupa wyszła wspaniale! Pieczenie warzyw nadało jej lekko słodkawy posmak, który mieszał się z ostrością papryczek... Warto wypróbować!
UsuńPozdrawiam cieplutko :)
ależ ona musi być WSPANIAŁA !!!! królestwo za michę takiej zupki, świetna <3 !
OdpowiedzUsuńEwa możemy zrobić wymianę... Ganek mojej zupy w zamian za blachę Twojego ciasta :)
UsuńNa zdjęciach wszystkie wyglądają apetycznie, więc zdam się na Twój wybór :)