Biję się w piersi, że nie potrafię pisać w gwarze Śląskiej...
Tytułowa kaszanka to dla mnie krupniok!
Krupniok- czyli wyrób wędliniarski z kaszy, krwi, tłuszczu, oraz podrobów wieprzowych...
Kaszanka najlepiej smakuje podsmażona na maśle z odrobiną cebuli, albo upieczona na grillu.
Dziś proponuję wersję z dodatkiem podsmażonych warzyw.
Tytułowa kaszanka to dla mnie krupniok!
Krupniok- czyli wyrób wędliniarski z kaszy, krwi, tłuszczu, oraz podrobów wieprzowych...
Kaszanka najlepiej smakuje podsmażona na maśle z odrobiną cebuli, albo upieczona na grillu.
Dziś proponuję wersję z dodatkiem podsmażonych warzyw.
Składniki:
1-2 kaszanki ( zależy od wielkości )
1 duża marchew
1 pietruszka- korzeń
1 czerwona cebula
1 mała czerwona papryka
2 ząbki czosnku
kawałek pora
kilka łyżek oleju rzepakowego
sól, pieprz
suszony tymianek i majeranek
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w plastry.
Kaszankę obieramy z osłonki.
Foremkę smarujemy odrobiną oleju, na dnie układamy pokrojoną w piórka cebulę.
Kaszankę układamy na warstwie cebuli.
W międzyczasie ustawiamy piekarnik na około 180C ( funkcja górna grzałka ).
Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy marchew, pietruszkę i por.
Kiedy warzywa zyskają złoty kolor, dodajemy pokrojoną paprykę oraz czosnek.
Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym tymiankiem i majerankiem.
Warzywa przekładamy do foremki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika.
Całość pieczemy około 15-20 minut ( tak, aż warzywa zrobią się miękkie ).
Taką kaszankę możemy też śmiało przygotować latem na grillu.
Taką kaszankę możemy też śmiało przygotować latem na grillu.
jakoś nigdy nie jadłam kaszanki w takim towarzystwie, zazwyczaj jem ją samą więc fajna będzie odmiana:) wykorzystam Twój pomysł:)
OdpowiedzUsuńJeśli kaszanka jest z dobrego źródła i jeśli jest tak podana jak u Ciebie to już jest doskonałe danie :)
OdpowiedzUsuńOj z bardzo dobrego źródła :) mam to szczęście, że co jakiś czas dostaję świeżą dostawę wyrobów ze świniobicia :)
UsuńOgólnie nie przepadam za kaszanką, ale Twoje danie tak kusząco wygląda, że chętnie spróbowałabym kaszanki w tak doborowym towarzystwie :)
OdpowiedzUsuńNasza pyszna, swojska kuchnia ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszankę i często zamieniłbym ją np. za schabowego. Niestety w domu kaszankę lubię tylko ja.Bardzo smakowicie przygotowana i podana.
OdpowiedzUsuńTo nawet lepiej dla Ciebie :) nie musisz obawiać się, że ktoś będzie wyjadał Ci z talerza :)
Usuń