Podudzia z kurczaka w kolorowym pieprzu, z dodatkiem czosnku, tymianku i soku z cytryny...
Wspaniałe, aromatyczne danie...
Całość podana na ziemniaczanych talarkach.
Mocno czosnkowe podudzia to wspaniała propozycja na jesienne danie.
Wspaniałe, aromatyczne danie...
Całość podana na ziemniaczanych talarkach.
Mocno czosnkowe podudzia to wspaniała propozycja na jesienne danie.
Składniki:
podudzia z kurczaka ( 8-10 sztuk )
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
świeży tymianek
sok z połowy cytryny
główka czosnku
kolorowy pieprz w ziarnach
sól morska
2-3 łyżki masła
olej rzepakowy
sok z połowy cytryny
główka czosnku
kolorowy pieprz w ziarnach
sól morska
2-3 łyżki masła
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Umyte podudzia wycieramy do sucha ręcznikiem.
Mięso nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem, oraz przetartym przez praskę czosnkiem.
Pałki z kurczaka smarujemy olejem rzepakowym i skrapiamy sokiem z cytryny.
Podudzia posypujemy świeżym tymiankiem.
Całość wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do "przegryzienia".
Piekarnik ustawiamy na 190C ( funkcja górna grzałka ).
Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju rzepakowego.
Podudzia układamy na rozgrzanej patelni i smażymy na złoty kolor.
Podsmażone podudzia z kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wszystko zalewamy szklanką bulionu oraz sosem powstałym podczas smażenia.
Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Po około 30 minutach możemy zmienić funkcję piekarnika na termoobieg,
tak aby zredukować sos i uzyskać rumiany kolor mięsa.
Podudzia podałam na ziemniaczanych talarkach,
całość polałam powstałym sosem i udekorowałam gałązką świeżego tymianku.
musi być pyszne! wyobrażam sobie ten aromat!
OdpowiedzUsuńkurczak z czosnkiem to świetne połączenie bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńW tym daniu nie żałowałam czosnku... Zapach unosił się po całym domu :)
UsuńWyobrażam sobie jak muszą smakować, bo wyglądają tak smakowicie, że zjadłabym bardzo chętnie. Ślicznie podane :)
OdpowiedzUsuńHo ho. Rzeczywiście imponująca ilość czosnku :-)
OdpowiedzUsuńOch Agatko dla mnie strzał w serce. Kocham takie zestawienie, kurczak, czosnek i świeży tymianek. Nie będę pytać czy dobre. To jest przepyszne i dobrze to wiem :) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńDla mnie nie istnieje coś takiego jak "za dużo czosnku w potrawie", więc to obiad dla mnie.
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom, ta ilość czosnku wcale nie jest powalająca w tym daniu... Jest idealna :)
UsuńDanie idealne, uwielbiam drób i czosnek:)
OdpowiedzUsuńTen sposób pieczenia udek jest naprawdę świetny.Myśle o podmarynowaniu, podsmażeniu na patelni i duszeniu w bulionie. Robię podobnie.Od Ciebie pożyczę czosnku i więcej przypraw.Dziękuję zdrowo.
OdpowiedzUsuńElżbieta M