wtorek, 11 listopada 2014

Czosnkowe podudzia z kurczaka


Podudzia z kurczaka w kolorowym pieprzu, z dodatkiem czosnku, tymianku i soku z cytryny...
Wspaniałe, aromatyczne danie...
Całość podana na ziemniaczanych talarkach.
Mocno czosnkowe podudzia to wspaniała propozycja na jesienne danie.


Składniki:


podudzia z kurczaka ( 8-10 sztuk )
250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
świeży tymianek
sok z połowy cytryny
główka czosnku
kolorowy pieprz w ziarnach
sól morska
2-3 łyżki masła
olej rzepakowy


Przygotowanie:



Umyte podudzia wycieramy do sucha ręcznikiem.
Mięso nacieramy solą, świeżo zmielonym pieprzem, oraz przetartym przez praskę czosnkiem.
Pałki z kurczaka smarujemy olejem rzepakowym i skrapiamy sokiem z cytryny.
Podudzia posypujemy świeżym tymiankiem.
Całość wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny do "przegryzienia".

Piekarnik ustawiamy na 190C ( funkcja górna grzałka ).

Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju rzepakowego.
Podudzia układamy na rozgrzanej patelni i smażymy na złoty kolor.
Podsmażone podudzia z kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wszystko zalewamy szklanką bulionu oraz sosem powstałym podczas smażenia.

Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Po około 30 minutach możemy zmienić funkcję piekarnika na termoobieg,
 tak aby zredukować sos i uzyskać rumiany kolor mięsa.

Podudzia podałam na ziemniaczanych talarkach,
całość polałam powstałym sosem i udekorowałam gałązką świeżego tymianku.











10 komentarzy:

  1. musi być pyszne! wyobrażam sobie ten aromat!

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczak z czosnkiem to świetne połączenie bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym daniu nie żałowałam czosnku... Zapach unosił się po całym domu :)

      Usuń
  3. Wyobrażam sobie jak muszą smakować, bo wyglądają tak smakowicie, że zjadłabym bardzo chętnie. Ślicznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ho ho. Rzeczywiście imponująca ilość czosnku :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Och Agatko dla mnie strzał w serce. Kocham takie zestawienie, kurczak, czosnek i świeży tymianek. Nie będę pytać czy dobre. To jest przepyszne i dobrze to wiem :) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie nie istnieje coś takiego jak "za dużo czosnku w potrawie", więc to obiad dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom, ta ilość czosnku wcale nie jest powalająca w tym daniu... Jest idealna :)

      Usuń
  7. Danie idealne, uwielbiam drób i czosnek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten sposób pieczenia udek jest naprawdę świetny.Myśle o podmarynowaniu, podsmażeniu na patelni i duszeniu w bulionie. Robię podobnie.Od Ciebie pożyczę czosnku i więcej przypraw.Dziękuję zdrowo.
    Elżbieta M

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...