Od jakiegoś czasu chodziła za mną kaczka :)
Nie było wyjścia- kupiłam dwie piękne piersi z kaczki...
2 piersi z kaczki
1 twarda gruszka
pieprz kolorowy
sól
pół łyżeczki masła klarowanego lub smalcu
Marynata:
2 łyżki miodu
50 ml czerwonego wina
2-3 łyżki octu jabłkowego
gałązka rozmarynu
2-3 łyżki octu jabłkowego
gałązka rozmarynu
Sos:
250 g jeżyn
1 łyżka miodu
kilka łyżek marynaty
kilka łyżek marynaty
Przygotowanie:
Piersi z kaczki myjemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
Skórę nacinamy ostrym nożem w poprzek piersi.
Z miodu, wina i octu jabłkowego przygotowujemy marynatę, dodajemy do niej rozmaryn.
Piersi z kaczki wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Po 2 godzinach wyjmujemy piersi z marynaty, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem.
Na patelni do grillowania roztapiamy pół łyżeczki smalcu lub masła klarowanego.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 C ( funkcja termoobieg ).
Na rozgrzany tłuszcz układamy piersi z kaczki ( skórą do dołu ).
Piersi grillujemy około 8-9 minut ( stronę ze skórą grillujemy dłużej ).
Piersi z kaczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut.
Na wytopionym tłuszczu z kaczki smażymy plastry gruszki.
Plastry gruszki wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy jeżyny.
Do jeżyn dodajemy odrobinę marynaty i 2 łyżki miodu.
Sos odparowujemy na małym ogniu.
Piersi kaczki podałam z plastrami gruszki, buraczkami i sosem jeżynowym.
Skórę nacinamy ostrym nożem w poprzek piersi.
Z miodu, wina i octu jabłkowego przygotowujemy marynatę, dodajemy do niej rozmaryn.
Piersi z kaczki wkładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Po 2 godzinach wyjmujemy piersi z marynaty, osuszamy i posypujemy solą i pieprzem.
Na patelni do grillowania roztapiamy pół łyżeczki smalcu lub masła klarowanego.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 C ( funkcja termoobieg ).
Na rozgrzany tłuszcz układamy piersi z kaczki ( skórą do dołu ).
Piersi grillujemy około 8-9 minut ( stronę ze skórą grillujemy dłużej ).
Piersi z kaczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut.
Na wytopionym tłuszczu z kaczki smażymy plastry gruszki.
Plastry gruszki wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy jeżyny.
Do jeżyn dodajemy odrobinę marynaty i 2 łyżki miodu.
Sos odparowujemy na małym ogniu.
Piersi kaczki podałam z plastrami gruszki, buraczkami i sosem jeżynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata