Przetwory na zimę powoli lądują na półkach w piwnicy.
Ogórki z przydomowego ogródka całkiem ładnie rosną w tym roku...
Dlatego nie ma co czekać- trzeba zabierać się do roboty!
Składniki:
3 kg ogórków
1/4 szklanki soli kamiennej
2,5 litra wody
Zalewa:
1,2 litra wody
3 szklanki cukru
3 szklanki octu
Do każdego słoika:
2-3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
pół łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
Ogórki zalewamy zimną wodą i zostawiamy na około pół godziny.
Dzięki temu nabiorą sprężystości.
Ogórki szatkujemy w plastry za pomocą szatkownicy.
Sól rozpuszczamy w 2,5 litrach wody, następnie zalewamy nią plastry ogórków.
Ogórki odstawiamy na około 2-3 godziny.
Po tym czasie ogórki odcedzamy na durszlaku.
Plastry ogórków rozdzielamy do słoików.
Składniki na zalewę umieszczamy w garnku i zagotowujemy.
Słoiki zalewamy gorącą zalewą, następnie zakręcamy je.
Pasteryzujemy przez około 15 minut.
Z takiej porcji wychodzi około 10 słoików o pojemności 300 ml
Kolejny słoik do spiżarni. Świetna sałatka. W zimie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńNie mogę już zliczyć tych słoików :) a dzisiaj przygotowałam kolejne dwie sałatki na zimę :)
UsuńNiedługo pochwalę się przepisami.
Pozdrawiam serdecznie :)
A co daje papryka w takiej sałatce? Bo na rynku jest też z papryką.
OdpowiedzUsuńWM
Przyznam szczerze, że jeszcze nie robiłam tej sałatki z papryką... ale jest to pewnie kwestia dodatkowego smaku i aromatu jaki nada papryka...
UsuńO! To mi się podoba. Ile po otwarciu może stać taki słoiczek?
OdpowiedzUsuńW lodówce spokojnie wytrzyma około tygodnia... U mnie znika po obiedzie :)
UsuńDla naszej dwójki chyba tradycyjnie popakuję w ~330-mililitrowe słoiczki.
Usuń