Ciasto francuskie, które niedawno sama przygotowałam sprawdziło się idealnie :)
Do tego moje ulubione marcepanowo- malinowe nadzienie...
Myślę, że wielu z Was zachwyci!
Składniki:
Porcja ciasta francuskiego
Przepis na ciasto francuskie znajdziecie tutaj.
Nadzienie:
500 g malin
50 g cukru
200 g marcepanu
lub
krem czekoladowo- orzechowy
200 g marcepanu
Do posypania płatki migdałów.
Przygotowanie:
Maliny przesmażamy w rondlu razem z cukrem.
Nadmiar soku odlewamy ( taki sok doskonale sprawdzi się np. jako dodatek do herbaty ).
Piekarnik nastawiamy na 200C ( funkcja termoobieg ).
Stolnicę posypujemy mąką, żeby podczas rozwałkowywania, ciasto się nie przyklejało.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm.
Ciasto dzielimy na kwadraty o boku około 7 cm.
Na każdy kwadrat nakładamy 2-3 plastry marcepanu oraz
2 łyżki przesmażonych malin lub 2 łyżki kremu czekoladowego.
Rogi ciasta zlepiamy ze sobą tak aby tworzyły trójkąty.
Trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z wierzchu rożki posypujemy płatkami migdałów.
Rożki pieczemy około 15 minut ( do momentu kiedy zarumienią się na złoty kolor ).
ale te rożki fantastycznie wyglądają :) Ochoty mi na nie narobiłaś :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak spoglądam na te zdjęcia, to sama ponownie bym się zabrała za przygotowanie tych pyszności :)
UsuńŚwietne te rożki, uwielbiam tę warstwowość ciasta francuskiego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmm, zdecydowanie wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuń