niedziela, 17 sierpnia 2014

Rożki francuskie


Ciasto francuskie, które niedawno sama przygotowałam sprawdziło się idealnie :)
Do tego moje ulubione marcepanowo- malinowe nadzienie...
Myślę, że wielu z Was zachwyci!


Składniki:



Porcja ciasta francuskiego
Przepis na ciasto francuskie znajdziecie tutaj.


Nadzienie:



500 g malin
50 g cukru
200 g marcepanu

lub

krem czekoladowo- orzechowy
200 g marcepanu


Do posypania płatki migdałów.



Przygotowanie:


 
 Maliny przesmażamy w rondlu razem z cukrem.
Nadmiar soku odlewamy ( taki sok doskonale sprawdzi się np. jako dodatek do herbaty ).

Piekarnik nastawiamy na 200C ( funkcja termoobieg ).

Stolnicę posypujemy mąką, żeby podczas rozwałkowywania, ciasto się nie przyklejało.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm.
 Ciasto dzielimy na kwadraty o boku około 7 cm.
Na każdy kwadrat nakładamy 2-3 plastry marcepanu oraz 
2 łyżki przesmażonych malin lub 2 łyżki kremu czekoladowego.
Rogi ciasta zlepiamy ze sobą tak aby tworzyły trójkąty. 
Trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Z wierzchu rożki posypujemy płatkami migdałów.

Rożki pieczemy około 15 minut ( do momentu kiedy zarumienią się na złoty kolor ).












4 komentarze:

  1. ale te rożki fantastycznie wyglądają :) Ochoty mi na nie narobiłaś :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak spoglądam na te zdjęcia, to sama ponownie bym się zabrała za przygotowanie tych pyszności :)

      Usuń
  2. Świetne te rożki, uwielbiam tę warstwowość ciasta francuskiego.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, zdecydowanie wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...