Skusiłam się na na te obłędnie cynamonowe pyszności...
Pomysłów na nie jest masa!
Zna je chyba każdy - bo co rusz w galeriach lub na mieście można spotkać niebiesko-białe stoisko...
Trudno też nie poznać ich po zapachu, który wręcz drażni przechodzących obok!
Myślę, że albo się je pokocha albo znienawidzi...
Ja przez długi czas należałam do tych drugich - co się zmieniło?
Składniki:
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego mleka
1 jajko
2-3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
rodzynki
cynamon
100 ml ciepłego mleka
1 jajko
2-3 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
rodzynki
cynamon
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
5-6 łyżek cukru pudru
3-4 łyżeczki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki zmielonego twarogu
1 łyżka cukru
Lukier :
5-6 łyżek cukru pudru
3-4 łyżeczki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki zmielonego twarogu
Przygotowanie:
Przesianą przez sito mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozdrobnione drożdże, jajko, masło i cukier.
Mleko lekko podgrzewamy, następnie dodajemy do pozostałych składników.
Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera.
Gotowe ciasto odkładamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie rodzynki zalewamy ciepłą wodą, tak aby delikatnie napęczniały.
Ciasto rozwałkowujemy w kwadrat, następnie smarujemy roztopionym masłem.
Całość posypujemy cukrem i sporą ilością cynamonu.
Rodzynki odcedzamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Rodzynki wysypujemy na rozwałkowany kawałek ciasta.
Ciasto zwijamy w roladę, następnie porcjujemy na kawałki o szerokości 1,5 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180C ( funkcja termoobieg ).
Cynamonowe zawijańce umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Całość pieczemy przez około 15-20 minut.
Lukier:
Cukier puder ucieramy z gorącą wodą i sokiem z cytryny na gęstą masę.
Pod koniec ucierania dodajemy odrobinę twarogu.
Wystudzone zawijańce polewamy lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.
Myślę, że nie da się ich nienawidzić ;) Są mega pyszne, a robione w domu pachną wręcz obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
Ja robiłam 3 próby, żeby zrobić zdjęcia :) przejadłam się nimi na jakieś... hmmm... kilka dni :)
UsuńAleż kuszące te zawijańce, a jakie aromatyczne ;)
OdpowiedzUsuńZapach cynamonu do tej pory unosi się w całym domu :)
UsuńTeż będę niedługo robić podobne, mniam:))
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam i czuję że muszę nadrobić bo wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńAniu koniecznie wypróbuj przepis - będziesz zachwycona :)
UsuńUwielbiam wszystko co z cynamonem :) Kusisz takimi smakami że trudno się oprzeć! :)
OdpowiedzUsuńAle super buły :-) ja jeszcze cynamonowych nie robiłam. Pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńJa już myślę nad kolejnym nadzieniem do tego ciasta :)
Usuńchętnie zjadałabym nawet zamiast pączka jutro;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :) zostało jeszcze kilka :)
UsuńWiesz, jest i pięknie i smacznie i pachnie cynamonem... To wszystko co ja lubię :)
OdpowiedzUsuńPorywam jednego! Boskie :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńUwielbiam zapach cynamonu!
OdpowiedzUsuńJak tu u Ciebie miło i smacznie! Bułeczki niezmiernie przypadły mi do gustu i jak widzę przepis nie jest trudny! ;) Dołączam do obserwujących, gdyż nie chcę, aby umknęły mi Twoje pyszności ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo łatwy, za to trzeba być cierpliwym czekając, aż ciasto wyrośnie :)
Usuńświetne zawijańe:)
OdpowiedzUsuńMasełko, cynamon i ciepłe ciasto. Pyszności w sam raz dla mnie. Często robi podobne zawijańca, nazywane u nas rogalikami, moj szwagier. Uwielbiam ten zapach w domu, gdy sie pieką...
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam i dopiero od Ciebie dowiedziałam się o ich istnieniu:) muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńMusisz się przekonać jakie są smaczne :)
UsuńJa cynamon, jego smak i zapach uwielbiam, więc wszystko co z nim również :)
OdpowiedzUsuńFound your blog and I’d like to say that I’m in love with it! You have interesting posts and everything is beautiful! Amazing!
OdpowiedzUsuńI’ll be happy to see you in my blog!)
Diana Cloudlet
http://www.dianacloudlet.com/
smak i zapach cynamonu uwielbiam i ten przepis to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńMmm, wspaniałe cynamonowe cuda ;-)
OdpowiedzUsuńUczta z uśmiechem na twarzy ,pysznie!
OdpowiedzUsuńTe zawijańce wyglądają bosko !!! Bardzo podobają mi się te zdjęcia z tulipankami :)
OdpowiedzUsuń