niedziela, 15 lutego 2015

Szynka pieczona faszerowana pieczarkami


Naszła mnie ogromna ochota na pieczeń...
Taki smaczny, prosty obiad - mięso polane wybornym sosem, tłuczone ziemniaki, surówka...
Szynka wieprzowa faszerowana pieczarkami, obtoczona w aromatycznych przyprawach.
Na samo wspomnienie o dzisiejszym obiedzie ślinka mi cieknie :)



Składniki:



1-1,2 kg szynki wieprzowej
0,5 kg pieczarek
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
1 jajko
majeranek
rozmaryn
2-3 liście laurowe
czerwona wędzona papryka w proszku
kolorowy pieprz
sól morska


Surówka wiejska:



1/2 główki białej kapusty
1 duża marchew
1 por sałatkowy
natka pietruszki
2-3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz



Przygotowanie:



Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i dodajemy do podsmażonej cebuli.
Pieczarkowy farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Całość dusimy pod przykryciem do miękkości.
Pieczarki studzimy i mieszamy z surowym jajkiem.

Umyte mięso wycieramy ręcznikiem kuchennym, następnie ostrym nożem robimy nacięcie.
Nacięcie powinno przechodzić przez cały kawałek szynki, najlepiej jeśli zrobimy to w formie "x".
Szynkę nadziewamy pieczarkowym farszem.
Otwór zapinamy specjalnym szpikulcem lub zaszywamy, tak aby pieczarki nie wypadły z środka.

W międzyczasie piekarnik nastawiamy na 180C ( funkcja górnej grzałki ).

Mięso nacieramy przyprawami i umieszczamy w worku do pieczenia.
Do worka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek, oraz 2-3 listki laurowe.
Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny.
Pod koniec pieczenia rozcinamy worek, tak żeby zarumienić mięso.
Powstały podczas pieczenia sos przecieramy przez sito i przelewamy do rondelka.
Sos zagęszczamy odrobiną śmietany.


Surówka:



Kapustę i marchew trzemy na dużych oczkach tarki.
Kapustę posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na pół godziny.
Kiedy kapusta zmięknie łączymy ją z marchewką.
Por i pietruszkę drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, na koniec dodajemy śmietanę 
( ewentualnie śmietanę wymieszaną z majonezem ).
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie wkładamy do lodówki do "przegryzienia"

Pieczeń kroimy w plastry, podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówką.
Mięso polewamy gęstym sosem.






24 komentarze:

  1. pojechałaś po bandzie !!!! Obiad cudowny, idealny, marzenie po prostu !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetne danie :-) wygląda pysznie i z checią bym zjadła taki obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, powiem Ci, że ślinka mi cieknie mimo późnej pory. Obiad wspaniały, pieczeń fantastyczna. Właśnie też mnie naszła ochota na taką pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojjjj, dzisiaj u teściów jadłam bardzo podobnie i powiem Ci, lubięęęęęę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, fantastycznie wygląda ta szynka! muszę taka zrobić ! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zapamiętać, żeby tu nie zaglądać wieczorową/ nocną porą, bo głodna się robię :p
    Pieczeń świetna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kiedy wieczorem naoglądam się pyszności, to też nie mogę zasnąć :)

      Usuń
  7. Fantastycznie wygląda, uwielbiam mięsko z szynki do obiadu a pieczone to już w ogóle poezja:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pięknie :) Smakować musiało nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej moje ślinianki wariują :) !

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wygląda Twoja propozycja na pyszny obiad! Nic dodać, nic ująć! ;) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Agatko...ładna sztuka mięsa, nie ukrywam że trzeba się troszkę pobawić, ale za to jaka przyjemność dla podniebienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda, chętnie wpadłabym na taki obiadek...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda po prostu doskonale!! Aż mam chęć rzucić się na monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie pieczenie to ja uwielbiam :)
    pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniała szyneczka, wygląda obłędnie, smakuje napewno tak samo

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealnie przyprawione mięso. Zapach czuć aż u mnie :) i już wiem co będę miała w niedzielę na obiad :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny mojego bloga.
Będzie mi bardzo miło jeśli napiszesz swoją opinię dotyczącą tego dania.
Nie zapomnij się podpisać... Tak żebym wiedziała jak się do Ciebie zwrócić :)
Pozdrawiam Agata

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...