Naszła mnie ogromna ochota na pieczeń...
Taki smaczny, prosty obiad - mięso polane wybornym sosem, tłuczone ziemniaki, surówka...
Szynka wieprzowa faszerowana pieczarkami, obtoczona w aromatycznych przyprawach.
Składniki:
1-1,2 kg szynki wieprzowej
0,5 kg pieczarek
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
1 jajko
majeranek
rozmaryn
2-3 liście laurowe
czerwona wędzona papryka w proszku
kolorowy pieprz
sól morska
Surówka wiejska:
1/2 główki białej kapusty
1 duża marchew
1 por sałatkowy
natka pietruszki
2-3 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na maśle na złoty kolor.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i dodajemy do podsmażonej cebuli.
Pieczarkowy farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Całość dusimy pod przykryciem do miękkości.
Pieczarki studzimy i mieszamy z surowym jajkiem.
Umyte mięso wycieramy ręcznikiem kuchennym, następnie ostrym nożem robimy nacięcie.
Nacięcie powinno przechodzić przez cały kawałek szynki, najlepiej jeśli zrobimy to w formie "x".
Szynkę nadziewamy pieczarkowym farszem.
Otwór zapinamy specjalnym szpikulcem lub zaszywamy, tak aby pieczarki nie wypadły z środka.
W międzyczasie piekarnik nastawiamy na 180C ( funkcja górnej grzałki ).
Mięso nacieramy przyprawami i umieszczamy w worku do pieczenia.
Do worka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek, oraz 2-3 listki laurowe.
Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1,5 godziny.
Pod koniec pieczenia rozcinamy worek, tak żeby zarumienić mięso.
Powstały podczas pieczenia sos przecieramy przez sito i przelewamy do rondelka.
Sos zagęszczamy odrobiną śmietany.
Surówka:
Kapustę i marchew trzemy na dużych oczkach tarki.
Kapustę posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na pół godziny.
Kiedy kapusta zmięknie łączymy ją z marchewką.
Por i pietruszkę drobno siekamy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, na koniec dodajemy śmietanę
( ewentualnie śmietanę wymieszaną z majonezem ).
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie wkładamy do lodówki do "przegryzienia"
Pieczeń kroimy w plastry, podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówką.
Mięso polewamy gęstym sosem.
pojechałaś po bandzie !!!! Obiad cudowny, idealny, marzenie po prostu !
OdpowiedzUsuńAle świetne danie :-) wygląda pysznie i z checią bym zjadła taki obiadek :-)
OdpowiedzUsuńNo, powiem Ci, że ślinka mi cieknie mimo późnej pory. Obiad wspaniały, pieczeń fantastyczna. Właśnie też mnie naszła ochota na taką pieczeń :)
OdpowiedzUsuńMuszę się pochwalić, że pieczeń była wyborna :)
Usuńojjjj, dzisiaj u teściów jadłam bardzo podobnie i powiem Ci, lubięęęęęę :)
OdpowiedzUsuńoj, fantastycznie wygląda ta szynka! muszę taka zrobić ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
... i fantastycznie smakuje :)
UsuńMuszę zapamiętać, żeby tu nie zaglądać wieczorową/ nocną porą, bo głodna się robię :p
OdpowiedzUsuńPieczeń świetna :)
Ja kiedy wieczorem naoglądam się pyszności, to też nie mogę zasnąć :)
UsuńFantastycznie wygląda, uwielbiam mięsko z szynki do obiadu a pieczone to już w ogóle poezja:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :) Smakować musiało nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńmega apetyczna!
OdpowiedzUsuńOjej moje ślinianki wariują :) !
OdpowiedzUsuńTo prawidłowy objaw :)
UsuńWspaniale wygląda Twoja propozycja na pyszny obiad! Nic dodać, nic ująć! ;) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przypadła Ci do gustu :)
UsuńPyszne to mięsko:))
OdpowiedzUsuńAgatko...ładna sztuka mięsa, nie ukrywam że trzeba się troszkę pobawić, ale za to jaka przyjemność dla podniebienia. :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, chętnie wpadłabym na taki obiadek...
OdpowiedzUsuńBoski kawał mięsa :)))
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu doskonale!! Aż mam chęć rzucić się na monitor :D
OdpowiedzUsuńTakie pieczenie to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:)
Wspaniała szyneczka, wygląda obłędnie, smakuje napewno tak samo
OdpowiedzUsuńIdealnie przyprawione mięso. Zapach czuć aż u mnie :) i już wiem co będę miała w niedzielę na obiad :P
OdpowiedzUsuń