Kaczka po mazursku to kolejna pozycja na liście moich kulinarnych wyzwań...
To także kolejna pozycja z "Kuchni polskiej" - mojej ulubionej książki kucharskiej.
Królewskie połączenie kaczki z grzybami leśnymi zachwyci na pewno wielu z Was!
Jako dodatek wybrałam zapiekane ziemniaki oraz sałatkę z buraków.
Przepis wzbogaciłam dodatkiem świeżego tymianku, który nadał wspaniałego aromatu...
Kaczka zapieczona w sosie grzybowym nabrała cudownego smaku!
Delikatne mięso, chrupiąca skórka... Czego chcieć więcej?
Składniki:
kaczka
150 ml śmietany
40 g suszonych grzybów leśnych
2 cebule
świeży tymianek
natka pietruszki
sól, pieprz
majeranek
2 żółtka
Dodatkowo:
3-4 buraki
1 winne jabłko
odrobina soku z cytryny
świeży tymianek
łyżeczka chrzanu
Przygotowanie:
Kaczkę myjemy pod bieżącą wodą, odcinamy szyję i skrzydła.
Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i drobno poszatkowanym tymiankiem.
Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ).
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia.
Następnego dnia piekarnik nastawiamy na 180C ( funkcja górnej grzałki ).
Kaczkę umieszczamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Buraki gotujemy w łupinkach do miękkości, następnie obieramy je ze skórki.
Ugotowane buraki studzimy i kroimy w kosteczkę.
Obrane jabłko trzemy na tarce, następnie łączymy je z burakami.
Sałatkę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, oraz odrobiną chrzanu.
Sałatkę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, oraz odrobiną chrzanu.
Całość posypujemy poszatkowanym tymiankiem.
Namoczone grzyby gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Obgotowane grzyby odcedzamy z wywaru.
Od czasu do czasu kaczkę podlewamy wywarem z grzybów.
Kaczka powinna znajdować się w piekarniku przez około 1,5 godziny.
Upieczoną kaczkę porcjujemy, częściowo pozbywając ją kości.
Kawałki mięsa ponownie układamy w naczyniu do zapiekania.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy ją na złoty kolor.
Powstały sos z kaczki przecieramy przez drobne sito.
Żółtka jajek ucieramy na gładką masę, stopniowo dodajemy do nich gęstą śmietanę.
Lekko wystudzony sos zagęszczamy masą jajeczną.
Obgotowane grzyby drobno szatkujemy.
Przesmażoną cebulę i grzyby dodajemy do sosu.
Mięso kaczki zalewamy sosem grzybowym i ponownie wkładamy do piekarnika.
Całość zapiekamy przez około 20 minut.
Porcje kaczki wykładamy na talerz wyłożony pieczonymi ziemniakami.
Całość polewamy gęstym sosem grzybowym, z wierzchu posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Jako dodatek podajemy sałatkę z buraków i jabłek.
cuuudowności !!!!! obiad po prostu idealny, pycha
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam, mniam... palce lizać Agatko. I to nie tylko czytając przepis ale Twoje zdjęcia są tak wymownie piękne :) Danie z kaczuszką ... wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu! Bardzo się starałam :)
UsuńWygląda mega smacznie:P
OdpowiedzUsuńNieskromnie mówiąc, kaczka była mega smaczna ;)
UsuńZaproszenie przyjęte Agato, możesz podawać do stołu, już się doczekać nie mogę by skosztować :)
OdpowiedzUsuńto danie powinno się nazywać kaczka po królewsku-pycha!:)
OdpowiedzUsuńOlu bardzo się cieszę, że kaczka przypadła Ci do gustu :)
UsuńMasz rację, nazwa powinna być zmieniona na "kaczka po królewsku" - to jest wyjątkowy przepis!
A kaczka wyszła idealnie :)
apetycznie przyrumieniona;) wpraszam się na kawałek;)
OdpowiedzUsuńO tak :) przepięknie się zarumieniła :)
UsuńMusiałam bardzo pilnować, żeby jej nie przypalić :)
No to teraz narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńwww.homemade-stories.blogspot.be
Bardzo mnie to cieszy :) ruszaj na polowanie i przygotuj kaczuchę ;)
UsuńWow :) Zjadłabym tak podana kaczuchę :))
OdpowiedzUsuńkiedy znowu będziesz robić taka kaczkę? to przyjade do Ciebie w goscie :) bardzo smakowicie wyglada :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgatko kaczuszka przecudnej urody i te dodatki :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda twoja kaczuszka Agatko :-) super przepis :-)
OdpowiedzUsuńPysznie przygotowana kaczuszka :) Chętnie skorzystam z przepisu, jak tylko dorwę kaczkę! Dziś nawet piekłam jedną taką wiejską, ale połowę tylko miałam, więc nie dało się jej nadziać :D
OdpowiedzUsuńAleż kaczka nie była niczym nadziewana :)
UsuńUpieczona w całości, potem porcjowana i zapieczona w sosie grzybowym :)
Cudnie rumiana ta kaczka... i jeszcze grzyby... Pycha!
OdpowiedzUsuńPS. Ja też bardzo lubię "Kuchnię polską". :)
zawsze zazdroszczę osobom, które tak pięknie podają kaczkę, wbrew pozorom, to sztuka......
OdpowiedzUsuń